Ugrás a tartalomra

Beszámoló 22. Múzeumok Majálisáról

Felniasztalokon alkottunk, cargo bringával ismerkedtünk, becsomagolt buszüléseken terveztük a jövő járműveinek belső dizájnját és élőnövény- kárpitozású villamos ülésben pihentünk meg. Többek között ezekkel és más érdekességekkel is vártunk benneteket a 22. Múzeumok Majálisán.
Köszönjük, hogy ilyen sokan érdeklődtetek programjaink iránt! Szuper kreatív tervezői szemléletű alkotások születtek a múzeumpedagógiai műhelyünkben, ahol az újrahasznosítás jegyében megalkottátok többek között a jövő környezettudatos, fenntartható fejlődést segítő járműveinek prototípusait.

MÚZEUMOK A KERTBEN - kertek és múzeumok

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum és Múzeumkert
Megnyitó:
2017. május 20. 10 óra
Az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díj átadása: 2017. május 20. 13 óra

Nyitva tartás:
május 20. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–22:00 (MNM)
május 21. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–18:00 (MNM)

Május 20–21-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. Ezen a 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatja meg, milyen változatos és tarka az a tudás, tárgyi anyag, amelyet őriznek. Sátraik és programjaik behálózzák a Múzeumkertet, a kincseikből készült Műtárgysétány az MNM épületét, a Tudássétányon pedig a művészetek, az irodalom és a természet jegyében bárki tesztelheti saját tudását.
Közben felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek, meglepetés produkciók színesítik a programkínálatot. Május 20-án, a Múzeumok Európai Éjszakájának napján az MNM este 10 óráig várja az érdeklődőket.
Az idén velünk majálisozik a KEREKES BAND, a VODKU, a Lóci Játszik, a Group'n'Swing, a Makám és még sokan mások.

Szombaton itt osztják ki a múzeumi szakma rangos elismeréseit, az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat.

2017-ben a Magyar Nemzeti Múzeum a természet védelmét, a környezetvédelmet, a zöld területek megóvását, gondozását, az újrahasznosítás kérdését és a környezettudatos életet helyezi a Majális középpontjába, kapcsolódva a Múzeumkert rekonstrukciójához. A múzeumok munkája ugyanis sosem volt független a természeti környezettől, a természettől. A természettudományos kutatásokon, gyűjtéseken, tematikus programokon túl számos múzeum élenjár a természeti örökség megismertetésében, védelmében, illetve a környezettudatos szemlélet elmélyítésében.

A Majális idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2017-ben a központi témája: "A múzeumok és az elhallgatott történelem - Kimondható-e a kimondhatatlan?" Ezúttal azonban a magyar múzeumi világ a táj és az emberiség olykor nehéz, máskor önfeledt kapcsolatát vizsgálja. Az elhallgatott történelem jegyében megemlékezhetünk arról, mi mindenről hallgathatnak a fölöttünk magasodó fák.