Ugrás a tartalomra

Vegyészeti Múzeum Várpalota

A 14. század elején épült műemlék-jellegű várpalotai Thury-vár második emelete ad otthont a MMKM Vegyészeti Múzeumának. A lélegzetelállító, közel 700 éves épületben a Múzeum 1963 óta kap helyet, és a több mint 40 éve tartó rekonstrukciós és restaurátori munkának köszönhetően fenséges, patinás környezetben fogadja látogatóit.

Cím: 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1.

Nyitva tartás: 

ápr. 1 - okt. 23 között:

Szerda - Csütörtök | 10:00 - 16:00

Péntek | 10:00 - 14:00

Szo - K | ZÁRVA

Minden hónap utolsó szombatján | 10:00 - 17:00

 

Kapcsolat: 

Weboldal: www.vegyeszetimuzeum.hu

E-mail: vegyeszetimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu

Telefon: +36 30 822 34 65

Facebook: https://www.facebook.com/VegyeszMuzeum/

 

Jegyinformáció:

A Vegyészeti Múzeum 2024.01.01 - 2024. 03.31-ig zárva tart, 2024. áprilisától ingyenesen látogatható. 

Megközelíthetőség:

A múzeum Várpalotán, a városközpontban található Thury-várban működik, mely a Szabadság téri buszmegállótól mindössze pár perc sétányi távolságra áll. Közvetlen autóbuszjárat közlekedik Várpalota és Budapest között, vonattal pedig a Budapest-Szombathely vasútvonal mentén közelíthető meg. Személygépkocsival a város a 8-as számú főúton érhető el.

A Vegyészeti Múzeum hazánk és a térség egyetlen szakmúzeuma, amely a magyar kémia és vegyipar történet emlékeit mutatja be, hangsúlyt helyezve az iparág kiemelkedő eredményeire, jelentős személyiségeire. A tárlat négy részben mutatja be a vegyészet történetét:

A kiállítások visszanyúlnak az alkímiához és a kezdeti kémiai technológiákhoz, emléket állítanak a magyar kémia és vegyipar fejlődési periódusainak, de bevezetik az érdeklődőket abba is, milyen szerep jut a mérésnek és a számítástechnikának a vegyiparban. A kémiai és vegyipari műszerekből és számítástechnikai eszközökből álló tárlat keretében megtekinthetők többek közt mechanikus és elektronikus számológépek, egy NMR spektrométer készülék, valamint egy gázkromatográf és egy GIER típusú számítógép is. A berendezés az első lépések egyikét jelentette a számítógépek vegyipari alkalmazásában. A látogatók a kémia gyakorlati oldalába is bepillantást nyerhetnek a múzeum laboratóriumi kiállítótermében, mely a klasszikus kémiai analízis és a műszeres analízis eszközeiből egyaránt színvonalas válogatást mutat be.

1990-ben a Nemzeti Örökség Bizottság a várpalotai várépületet a Nemzeti Örökség részévé nyilvánította.