Ugrás a tartalomra

Hírek

Online tartalmaink a múzeum zárvatartása idején

 • 2020 március 30.

Múzeumunk is igazodik a mostani, különleges időkhöz. Milyen tartalmakkal készülünk az online oktatás és a kényszerű szobafogság időszakára? Gyűjteményünk napról-napra bővül!

Rendkívüli zárvatartás a Közlekedési Múzeum tagintézményeiben!

 • 2020 március 12.

Kedves Látogatóink!

 

A magyar kormány veszélyhelyzetet rendelt el a COVID-19 koronavírus járvány miatt, és megtiltotta a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri, és 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket.

Figyelembe véve a kormány határozatát, a múzeum összes meghirdetett rendezvénye, (tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások) elmarad. 

 

Tagintézményeink (az Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár, az Alumíniumipari Múzeum, a Vegyészeti Múzeum, a Kohászati Gyűjtemény) a március 13-tól bizonytalan ideig ZÁRVA tartanak.

Ha nyitvatartási rendünkkel kapcsolatban bármilyen változás történik, azt természetesen minden kommunikációs csatornánkon közölni fogjuk.

Megértésüket köszönjük!

 

Egy 1955-ben gyártott NSU motorkerékpár újulhat meg az Önök felajánlása nyomán

 • 2020 február 24.

A Közlekedési Múzeum új épületének elkészültéig is szüntelenül folyik a szakmai munka a Múzeum restaurátorműhelyeiben. Most Ön is segítheti ezt a munkát, múzeumunk egy 65 éve gyártott NSU motorkerékpár felújítására gyűjti az adó 1%-os felajánlásokat.

Visszatért Budapestre a Kossuth Múzeumhajó

 • 2020 február 21.

Komáromban esett át a tízévenként szükséges műszaki átvizsgáláson, és most visszatért szokásos helyére, a Vigadó térre a Kossuth Múzeumhajó. Az egyedülállóan jó állapotban fennmaradt gőzhajó több, mint száz éve, 1913-ban épült az újpesti Ganz-Danubius hajógyárban, a Magyar Királyi Folyam- és Tengerhajózási Rt. részére. Hosszú évek és többszöri névváltoztatás után 1984-től tartozik a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe. Most, a szükséges vizsgálatok után, ismét Pesten, a Lánchíd közelében várja a látogatókat.

Megjelent a Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle második száma

 • 2020 február 20.

Immár második számával jelentkezik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új kiadványa, a Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle. A múzeum megújítását kísérő tudományos kutatásokat bemutató kötet az előző év eredményeit, járműfelújításait, gyarapításait is részletesen bemutatja. A kiadvány a Földalatti Vasúti Múzeumban vásárolható meg.

Erdélyből érkezik a Közlekedési Múzeum autóbusz gyűjteményének két legújabb darabja

 • 2020 január 24.

Hargita megyéből, Csíkszeredából bővíti gyűjteményét a Közlekedési Múzeum. Ezúttal egy Ikarus 256.50 és egy Csepel 258K autóbusz érkezett Budapestre, hogy a megújuló múzeum járművei közé kerülhessenek. A két busz érkezése egy újabb lépése annak a folyamatnak, melynek során az elmúlt két évben már tíznél több egykori magyar gyártású autóbuszt mentett meg az intézmény.

Különleges Ikarust ajándékoz az MTVA a Közlekedési Múzeumnak

 • 2020 január 28.

Egyedi, a hazai kulturális életben is évtizedekig jelen lévő Ikarus 260.90 típusú gépjárművet ajándékoz az MTVA a megújuló Közlekedési Múzeum részére. A múzeum az utóbbi években dinamikusan bővíti a nagyhírű autóbuszgyár emlékeit őrző gyűjteményét, a most megkapott közvetítőkocsi e járművek közt is különleges helyet foglal majd el.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum pályázatot hirdet képzőművészek részére

 • 2020 január 29.

Pályázati felhívás képzőművészek és tudományos kutatók részére művészet és tudomány témakörben

 

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum pályázatot hirdet képzőművészek részére az ESOF2020 Euroscience Open Forum keretében megvalósuló „Both Ways – An International project of art&science activities” projekt magyarországi eseményében való részvételre. A projekt 5 közép-európai országot érint (Horvátország, Szerbia, Lengyelország, Románia és Magyarország), melyek egy-egy helyi projektben reflektálnak arra a kérdésre, hogy a művészet és a tudomány, a maguk eltérő módján, hogyan járulnak hozzá az emberi tudás gyarapodásához.

Kiállítással emlékezik a Közlekedési Múzeum a 170 éves Lánchídra

 • 2019 november 20.

A Lánchíd „születésnapján” új időszaki kiállítással köszönti a főváros ikonikus hídját a megújuló Közlekedési Múzeum. „A Lánchíd alakváltozásai” című tárlat a november 20-án 170 éve elkészült első fővárosi állandó híd felújításait, átalakulásait mutatja be. A kiállítást egész napos szakmai konferencia keretében nyitották meg a BME épületében.  

Tagintézményeink év végi nyitvatartása

 • 2019 december 03.

Kedves Látogatóink!

 

Tagintézményeink nyitvatartása az ünnepi időszakban a következőképpen alakul:

 

 • 2019. december 21-e és 2020. január 7-e között az Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár, a miskolci Kohászati Múzeum és a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum zárva tart.
 • a Ganz Ábrahám Öntödei gyűjtemény technikai okok miatt továbbra is zárva tart.

Isztambulban nyitott újabb nagy sikerű kiállítást a Közlekedési Múzeum

 • 2019 november 19.

Az Isztambuli Magyar Intézetben nyitotta meg legújabb kiállítását a Közlekedési Múzeum a török-magyar hajózási kapcsolatokról. A tárlat azt a közlekedési és külkereskedelmi kapcsolatot mutatja be, amely a XIX. század során megnyílt új útvonalak révén indult fejlődésnek. A történelmi török-magyar dunai és tengeri kapcsolatokat november 20-án nemzetközi tudományos konferencia keretében értékelték az osztrák, horvát, török és magyar múzeumi szakemberek és kutatók. Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum kiállítása 2020. február 1-ig látogatható és a tervek szerint jövőre a Duna-menti országokban is bemutatják majd.

Az új Közlekedési Múzeum terve nyerte el a Média Építészeti Díja Nagyberuházások Különdíját!

 • 2019 november 12.

A 15. Média Építészeti Díja Nagyberuházások Különdíját nyerte el az új Közlekedési Múzeum terve. A díjat Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója vette át az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ünnepélyes díjkiosztón. Az Építészfórum által szervezett rangos elismerés célja, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a közönség számára, egyben felhívja a figyelmet a kortárs építészet eredményeire. Az új Közlekedési Múzeum a kőbányai volt Északi Járműjavító területén már tíz éve bezárt egykori műhelyek kiemelkedő hazai ipari örökségi értékeinek és a New York-i Diller Scofidio+Renfro világszínvonalú építészeti terveinek összhangjával jön létre. Az új múzeum a barnamezős rozsdazóna átfogó rehabiltációjával, a múzeum új kiállításaival, új közösségi tereivel és új parkokkal az egész városrész megújulásának katalizátora lehet.