Ugrás a tartalomra

Hírek - Hirdetmények

Múzeumok Éjszakája 2024

  • 2024 június 12.

A Múzeumok Éjszakáján kihagyhatatlan programokkal, izgalmas tárlatvezetésekkel várunk minden érdeklődőt a Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című kiállításunkban.
Érkezzen hozzánk múzeumunk Ikarus 211-es nosztalgia járatával!

A világ egyik legkisebb közlekedési kiállítása nyílt meg a Szabadság híd Vámszedőházában

  • 2024 május 27.

„Összekötve – Pest-Buda hídtörténete” címmel nyitott új kiállítást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, amely – a maga 2⨯13 négyzetméteres alapterületével – vélhetően a világ legkisebb állandó közlekedési kiállítása. A tárlat, amely a Szabadság híd pesti hídfőjének északi Vámszedőházában kapott helyet, bemutatja a Szabadság híd és a vámszedés történetét, továbbá betekintést ad a budapesti hidak múltjába magyar és angol nyelven.

Mivel megyünk? - Energiamix a közlekedésben címmel új kiállítást nyit a Közlekedési Múzeum

  • 2024 április 17.

Emberi létünkből fakad, hogy mindig megyünk valahová… Miközben az autó gázpedálját vagy éppen a villamos leszállásjelző gombját nyomjuk, bele sem gondolunk, hogyan jutott idáig a technológia, és hogy éppen mivel megy, ami visz minket. Bolygónk kétségekkel teli jövője szempontjából azonban korántsem mindegy, hogy milyen járművekkel, milyen környezeti terheléssel jutunk el úticélunkhoz.

Megkezdi a Zugligeti 1000-es és az UV típusú villamos restaurálását a Közlekedési Múzeum

  • 2024 április 17.

Elszállították az 1000-es sorozatú, 1061-es pályaszámú és az UV3 típusú, 3414 pályaszámú villamos motorkocsikat az Északi Járműjavítóból, mert megkezdődik hétszáz napig tartó, teljeskörű restaurálásuk. A két muzeális jármű az elmúlt két évben került a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményébe a Kormány által támogatott, kiemelt gyűjteményfejlesztési programnak köszönhetően, így biztosítva az ikonikus villamosok megőrzését az utókor számára.

Új könyv jelent meg a Lánchídról a Közlekedési Múzeum gondozásában

  • 2024 március 08.

A Kossuth Múzeumhajón mutatta be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Domonkos Csaba A Lánchíd története 1849-től a XXI. századig című könyvét. A hiánypótló kötet olvasmányos, közérthető formában ismerteti 150 éves fővárosunk és a 175 évvel ezelőtt átadott Lánchíd egymástól elválaszthatatlan kapcsolatát.

IKARUS 66-ost és IKARUS 311-est indít télen a Közlekedési Múzeum

  • 2023 december 11.

“Mozgó Múzeum” címmel különleges múzeumpedagógiai élményutazásra várja az érdeklődőket 2023. decemberében és 2024. januárjában a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. Az utazók a Múzeum teljeskörűen restaurált Ikarus 66-os és Ikarus 311-es autóbuszain járhatják be Budapest belvárosának kedvelt helyszíneit, miközben megismerhetik a járműveket, koruk történeti és társadalmi hátterét, - alkalmanként mindezt élő zene kíséretében.

Média Építészeti Díjra jelölték a Közlekedési Múzeum “Bringára váltva” című kiállítását

  • 2023 október 19.

A “Bringára váltva” november 5-ig várja a látogatókat az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, ugyaneddig van lehetőség a közönségszavazáson a kerékpározás népszerűsítésére szavazni. A kiállítás Vannay Architecture építésziroda tervei alapján készült, több mint 100 kerékpár történetén keresztül mutatja be a kétkerekűek műszaki és feltörekvő kulturális fejlődését, valamint a kerékpározást, mint versenysportot.

Az Év Kiállítása 2023 jelöltje lett a “Kandó Kálmán és a vasútvillamosítás 90 éve Magyarországon” című kiállítás

  • 2023 augusztus 25.

A Pulszky Társaság 2010-ben alapította az évente adományozott díjat, amely a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva.

Ebben az évben a Pulszki Társaság a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum “Kandó Kálmán és a vasútvillamosítás 90 éve Magyarországon” című kiállítását jelölte a díjra, amely nagy megtiszteltetés és elismerés Intézményünk számára.

Köszönjük!

Idén is rendez Ikarus MiniFesztet a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

  • 2023 augusztus 24.

A nyári szünet utolsó hétvégéjén  - augusztus 25-27-én - húsz Ikarus buszt állít ki a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. A Múzeum harmadik alkalommal rendezi meg az Ikarus MiniFeszt című találkozóját, amelyen megtekinthetőek lesznek azon járművek, amelyek kiemelkedő szerepet töltöttek be az Ikarus gyár történetében. A rendezvényen megtekinthető a “Bringára váltva” című időszaki kiállítás is, amely több mint száz kiállított kerékpáron keresztül mutatja be a kerékpározás kétszáz éves történetét és sport jellegű vonatkozásait.