Ugrás a tartalomra

Tér-foglaló

Helyszín:  Szabadság híd pesti hídfője, a Vámszedőház mellett
Időpont:  2018. 08. 05., vasárnap 16.00-20.00
Szervezők:  Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

 

Mi is az a Tér-foglaló?

A most debütáló kis kiadvány a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös projektje keretében készült és a 16. Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonja Szabadság híd - Új horizontok a városban című kiállításához, témájához kapcsolódik.

Ingyenes kiadványunk célja, hogy megismertesse a Szabadság híd és a Rákóczi híd közötti Duna-partokat. De szeretné azt is megmutatni, milyen szuper lehetőségeket kínál a városi tér kikapcsolódásra, mozgásra, közösségi élményszerzésre, miközben ötleteket és válaszokat vár arra: miképpen tehetjük a várost még emberibbé, használhatóbbá és szerethetőbbé. Bátran használd a sétalapot rajzolásra, ötletelésre is!

A Tér-foglalót családoknak, iskolai – elsősorban felső tagozatos – csoportoknak és minden Budapestet szerető embernek ajánljuk.

 

PROGRAMOK

16.00-20.00 Tér-foglalás kicsit másképp Múzeumpedagógiai alkotó foglalkozás

Hogyan képzeled el a rakpartokat 50-100 év múlva? Hogyan alakul a Szabadság híd közlekedése, a hidak szerepe a jövőben? Hogyan alakítanád még tökéletesebbé a rakpartok menti parkokat, tereket? Miként használjuk majd a Dunát, a Duna-partokat?

Készítsük el együtt a jövő budapesti rakpartjainak makettjét! Csatlakozz hozzánk, rajzold tovább a partokat, építs közösségi tereket, hidat, közlekedési eszközöket, megoldásokat vagy akár épületeket! Viseld magadon egyedi tér-foglaló ötletedet! Foglalkozásunkon megtervezheted, elkészítheted saját tér-foglaló képedet, rajzodat, melyet aztán kitűző formájában magadon is viselhetsz!

 

16.00-20.00 A „Szabadság híd – Új horizontok városban” c. film folyamatos vetítése a Vámszedőháznál

A Velencei Biennále idei fő témája a „Freespace”, a szabad terek, melyre reflektálva a Magyar Pavilonban egy urbanisztikai fókuszú kiállítás látható. A Ludwig Múzeum a Kultúrgorilla kurátori csapatával és a Studio Nomad építészeivel közösen megvalósított kiállítása arra keresi a választ, hogy hogyan vált a budapesti Szabadság híd valódi városi köztérré. A filmösszeállításban erről beszélnek építészek, a Kortárs Építészeti Központ, a Vayo és a Magyar Kerékpárosklub prominensei, a hídmester, egy jógaoktató és a hídon rendszeresen olvasgató hajléktalan. 

 

18.00 Tér-foglaló séta a budai és pesti rakparton

Járd be velünk a Tér-foglaló városi felfedező lap mentén a Szabadság híd és a Rákóczi híd közötti, budai és pesti Duna part épített emlékeit, közösségi tereit, látványosságait és foglalj magadnak teret a családdal, barátokkal vagy akár egyedül!

A séta regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni az alábbi űrlap kitöltésével lehet IDE KATTINTVA 

 

A sétákat párhuzamosan tartjuk, így egy fő csak a pesti, vagy pedig a budai rakparti sétán tud részt venni.

Maximális létszám: 15 fő/ séta.

A sikeres regisztrációról és a létszámkeretet meghaladó regisztrációkról is küldünk visszajelzést!

További információ: muzeumpedagogia@kozlekedesimuzeum.humuzeumpedagogia@ludwigmuseum.hu

 

A Ludwig Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésével létrejött Tér-foglaló feladatlap letölthető IDE KATTINTVA vagy felvehető mindkét múzeumban.