Ugrás a tartalomra

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a tegnapi napon első ízben rendezte meg az Országos Ipari Örökségvédelmi Konferenciát az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.

A Közlekedési Múzeum leendő új otthonát az egyik legnagyobb hazai ipari örökségi helyszínen tervezzük, valamint a kezelésünkben működik több ipari műemlék épület is. Mindezek okán fontosnak tartjuk, hogy a hazai ipari örökségről való gondolkodás szereplőit összefogjuk.

A konferenciát Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy múzeumunk új otthonának kialakítása ma az ország egyik legnagyobb barnamezős, kulturális célú fejlesztése. Az építkezés megkezdésének időpontja a beruházások felfüggesztése miatt jelenleg bizonytalan, de a kiviteli tervezést abban a reményben zárhatjuk le hamarosan, hogy a háború okozta gazdasági nehézségek elmúltával hozzáláthatunk majd a munkálatokhoz. Hangsúlyozta azt is, hogy az épített, a tárgyi és a szellemi ipari örökség megőrzése egyaránt az intézmény kiemelt feladatai közé tartozik, ez a konferencia pedig elősegíti, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar ipari örökség, a hazai műszaki, közlekedési és ipari értékek megóvásának fontosságára.

Az eseményen a résztvevők a téma különböző elméleti és gyakorlati aspektusairól hallgathattak meg előadásokat. Szóba került többek között az ipari örökség definíciójának kérdése, a terület jelenlegi helyzete és jövőképe, illetve múzeumunk tagintézményeinek örökségvédelmi gyakorlatai.

Felszólaltak a terület olyan elismert szaktekintélyei, mint Dr. Csontos Györgyi és Dr. Varga Piroska, illetve Horváth Csaba, a Közlekedési Múzeum főigazgatója, Dr. Zsigmond Gábor, az intézményünk főigazgató-helyettese, és az ipari örökség kérdéskörének további szakértői.

A célunk az, hogy az esemény a jövőben újabb alkalmakkal folytatódjon, kölcsönös tapasztalatcserével segítve a területen dolgozók munkáját.

A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.