Ugrás a tartalomra

A Négyeske avatása Tapolcán

A 2017-es év utolsó előtti napján, szombaton került sor a hazai vasútbarátok körében legendás NOHAB flotta zászlóshajója, az M61-004 psz. dízelmozdony, a „Négyeske” avatására az összes, még üzemben álló hazai NOHAB-mozdony részvételével rendezett tapolcai NOHAB-os találkozón. 

A „Négyeske” 1999 nyarán, Badacsonylábdihegynél szenvedett végzetes balesetet. Miután a „Négyeskének” nevezett járművet a főkeret javíthatatlan sérülése miatt nem lehetett megmenteni, a mozdony B vezetőállása az akkori Közlekedési Múzeum vasúti gyűjteményébe került, s 2000-től egészen 2015 decemberéig, az intézmény elköltöztetésének megkezdéséig a városligeti épület oldalában, a híres 424-es gőzmozdony mellett volt kiállítva. 2015-ben született meg a megállapodás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum között arról, hogy a Négyes NOHAB torzója a tapolcai vasútállomáson kerül kiállításra kölcsönzés keretében. A műtárgy elszállítása és ünnepélyes átadása 2015 decemberében, még a karácsonyi ünnepek beköszönte előtt megtörtént. A kölcsönvevő Wass Albert Könyvtár és Múzeum, Tapolca önkormányzata, a helyi vasútbarátok, a MÁV és a GySEV példás összefogása révén 2017 során sor került a kultikus jármű torzójának felújítására. 

Felavatása az ugyancsak felújított tapolcai vasútállomás avatásával esett egybe az év utolsó előtti napjára, december 30-ára szervezett, az összes, még üzemben álló hazai NOHAB-mozdony részvételével rendezett tapolcai NOHAB-os találkozó keretein belül. E NOHAB-ünnep immár hagyomány, hiszen a „Négyeske” 2015-ben történt átadását, illetve a 2016 év végi találkozót követően már harmadszor került megrendezésre, ezúttal minden eddiginél több NOHAB mozdony részvételével. A Közlekedési Múzeumot a helyszínen Intézményünk főigazgató-helyettese, Dr. Zsigmond Gábor PhD képviselte.