Ugrás a tartalomra

A zugligeti lóvasút és villamos kalandos és szomorú története – HajóHíd Est a Kossuth Múzeumhajón

Szeptember 28-án vendégünk, Salamin András, a „Buda-hegyvidéki vasutak” című könyv szerzője segítségével a Zugligeti villamos végállomásának történetét elevenítjük fel. Az est folyamán Darvas Kristóf előadóművész korabeli dalokat énekel saját zongorakísérettel.
A házigazda továbbra is Legát Tibor újságíró, a népszerű „Közlekedik…” könyvek szerzője.

A Budai Közúti Vaspálya társaság az elsők között, 1868-ban indított lóvasutat a Lánchídtól a Zugligetbe, pontosabban a Laszlovszky majorba, így nevezték azt a területet, ami ma a Libegő végállomása, de később már a Károly kaszárnyától (a mai Madách tér) közlekedtek a lóvontatta szerelvények. Zugliget a villamosok megjelenése idején is fontos szerepet töltött be, 1896-ban az első három budai villamosvonal átadása után negyedikként ide is indítottak járatot, mely később a 43-as, majd a 81-es, végül az 58-as számot kapta.

A hangulatos, kedvelt kirándulójáratot 1977-ben megszüntették, ám hiába telt el azóta negyven év, az utazóközönség, leginkább a környékbeliek ma is úgy érzik, elvettek tőlük valami értékeset, és titkon azt remélik, hogy lesz még idő, amikor újra villamos közlekedik Zugligetbe.

A programsorozat eseményeire a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: https://docs.google.com/…/10dAwqluXTfVavC7lH4cbN9…/viewform…

 

A HajóHíd sorozatról

A HajóHíd rendezvénysorozat a Közlekedési Múzeum márciusban indult beszélgetős estje a Kossuth Múzeumhajón. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött alkalmakon, a második félévben többek között olyan témákat érintünk, mint a HÉV, a szocreál vasúti állomások, vagy épp az Utasellátó története.

 

További információ: rendezveny@kozlekedesimuzeum.hu