Ugrás a tartalomra

Az új Közlekedési Múzeum terve nyerte el a Média Építészeti Díja Nagyberuházások Különdíját!

A 15. Média Építészeti Díja Nagyberuházások Különdíját nyerte el az új Közlekedési Múzeum terve. A díjat Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója vette át az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ünnepélyes díjkiosztón. Az Építészfórum által szervezett rangos elismerés célja, hogy az építészetet közelebb hozza és érthetővé tegye a közönség számára, egyben felhívja a figyelmet a kortárs építészet eredményeire. Az új Közlekedési Múzeum a kőbányai volt Északi Járműjavító területén már tíz éve bezárt egykori műhelyek kiemelkedő hazai ipari örökségi értékeinek és a New York-i Diller Scofidio+Renfro világszínvonalú építészeti terveinek összhangjával jön létre. Az új múzeum a barnamezős rozsdazóna átfogó rehabiltációjával, a múzeum új kiállításaival, új közösségi tereivel és új parkokkal az egész városrész megújulásának katalizátora lehet.

„Az új Közlekedési Múzeum épületegyüttesére kiírt nemzetközi tervpályázatunk nyertese a Diller Scofidio + Renfro építésziroda és magyar partnere, az M-Teampannon kiemelkedően magas színvonalú munkája most az egyik legrangosabb hazai díjat kapta meg, amit a projekt jelenlegi fázisában elnyerhet. A Média Építészeti Díja elismeréséért idén 51 épület és 86 terv indulhatott. A kőbányai egykori Északi Járműjavító területén újjászülető Közlekedési Múzeum a barnamezős rozsdazónának számító terület átfogó rehabiltációjával, a múzeum új kiállításaival, új közösségi tereivel és új parkokkal az egész városrész megújulásának katalizátora lehet. Óriási megtiszteltetés, hogy a Média Építészeti Díjának Nagyberuházások Különdíját nyerte el ez a projekt. Fontos elismerés ez a kidolgozott koncepciónk számára és egyben bizalmat is jelent az építész szakma és a média részéről.” - hangsúlyozta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója a díj átvételekor.

 

A város egyik legnagyobb barnamezős ipari területén, a vasúti üzem értékes épületeinek megőrzésével és bővítésével nemcsak az ország egyik legnépszerűbb múzeuma talál végleges otthonra, hanem egész új kulturális városnegyed születik. Az új épületegyüttes kialakítása rendkívül összetett építészeti és városfejlesztési nagyberuházás. A feladatra a múzeum 2018-ban írt ki jelentős hazai és külföldi szakmai és médiaérdeklődés mellett nemzetközi tervpályázatot. A néhány hónappal ezelőtt lezárt pályázat első díját  a rangos nemzetközi zsűri értékelése után a Diller Scofidio + Renfro építésziroda kapta együttműködésben magyar partnerükkel, az M-Teampannonnal. Az új Közlekedési Múzeum Kőbányán, a MÁV egykori Északi Járműjavítójának területén jön létre, ahol a múzeum új állandó és időszaki kiállításai, Európa egyik legnagyobb műszaki-közlekedéstörténeti dokumentációs központja, konferenciaterek, valamint egy új közösségi park születik a tíz éve bezárt ipari terület helyén.  

 

A Média Építészeti Díja Nagyberuházások Különdíját elnyert terv a kőbányai Északi Járműjavító területén 1959-1962 között emelt Dízelcsarnok és a hozzá kapcsolódó fejépület újrahasznosításával, de a teljes kapcsolódó terület átértelmezésével, városszövetbe illesztésével hoz létre új múzeumot, kiállításokat, közösségi tereket és közparkot. A Diller Scofidio + Renfro munkája elegáns eszközökkel reflektál a terület ipari múltjára, egyúttal világszínvonalú 21. századi épületet álmodott meg a területre. A tervben hangsúlyosak a fenntartható működtetést ígérő és innovatív, okos megoldások. Az amerikai építésziroda már számos múzeumi projekt mellett hasonló ipari területet is sikeresen megújított. A hajdani magasvasúti hálózat átalakításával néhány éve kialakított városi közpark, a New York-i High Line a teljes környék rehabilitációjának motorjává vált és világszerte ismert rozsdaövezet-megújítási mintaberuházássá vált. 

        

Média Építészeti Díja