Ugrás a tartalomra

Elárvult a Katicánk

Életének 88. évében, március 22-én elhunyt Dr. Muszka Dániel matematikus, kibernetikus, kutató, feltaláló.

Muszka Dániel 1930-ban született Nagykőrösön. A város Arany Jánosról elnevezett református gimnáziumában érettségizett. A származása miatt csak többszöri próbálkozásra tudott felsőfokú végzettséget szerezni. A Szegedi Tudományegyetem elvégzését követően rádióműszerészként dolgozott. Ezután a kibernetikával foglalkozó Kalmár László professzor meghívta, hogy dolgozzon vele a szegedi egyetemen. Muszka Király József pszichológus hatására 1956–57 folyamán megépítette az első magyar műállatot, a Katicát.

A Katica a pavlovi feltételes és feltétlen reflexek bemutatására készült. A 60 cm hosszú robot követte a fényt, és képes volt megtanulni egy síp hangjának követését. A gépet meg lehetett bántani a hét pettye valamelyikének megnyomásával. A hátának végigsimításával kellett kiengesztelni, a „bogár” ezután ismét hajlandó volt a fényt és a hangot követni.

Muszka Dániel a Katicával számos kiállításon és konferencián megfordult, kül- és belföldön egyaránt. A tekinteteket azonnal magára vonzó robot mindenhol hatalmas sikert aratott, tudásával, egyszerűségével és egyedi megjelenésével.

A Tanulmánytárban a Katica 2004-ben készült, némileg modernizált másolata található meg, amelynek elkészítésében Muszka Dániel is részt vett.