Ugrás a tartalomra

Felejthetetlen élményutazást szervezett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a rétközberencsi óvodásoknak

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy hazánk műszaki és közlekedési örökségét azok számára is elérhetővé tegye, akik önerőből nem tudnák megoldani az eljutást az egyes helyszínekre. A társadalmi felelősségvállalás ügyét szem előtt tartva május 11-én a Múzeum munkatársai első ízben Budapesten látták vendégül a Rétközberencsi Mesevár Óvoda összesen 43 nagycsoportos gyermekét, óvodapedagógusát és kísérőiket. A Múzeum hosszú távon elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás ügye iránt, így a következő években még több hasonló programot tervez megvalósítani

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Rétközberencsen lakó gyerekek a településen jelen lévő igen jelentős munkanélküliség miatt az átlagosnál jóval szerényebb körülmények között élnek, így közülük szinte senkinek sem volt még alkalma Budapestre utazni. A Múzeum munkatársai saját szervezésben autóbusszal mentek el az óvodás gyerekekért és kísérőikért, hogy a főváros, és az ott található vasúttörténeti és egyéb közlekedési emlékek megtekintése után este hazavigyék a kis múzeumlátogatókat. A Múzeum munkatársai 2023. január óta egyeztetnek a Mesevár Óvoda óvopedagógusával, Kovács Ildikóval, hogy megismerhessék a meghívottak mindennapi helyzetét, az ott élő családok körülményeit, és így megfelelő támogatást tudjanak nyújtani számukra. A legtöbb helyi óvodás gyermeknek a lakóhelyéhez közel eső nagyvárosig sincs módja eljutni, így valóban páratlan élmény volt számukra a látogatás. 

Rétközberencsről a múzeumpedagógiai és kommunikációs munkatársak kíséretében érkeztek a látogatók. Az Aeroparkkal együttműködésben szervezett buszút alatt volt mese, éneklés és játék - a közlekedés és az utazás témakörében. Kollégáink a korcsoport számára könnyen és befogadható módon ismertették a Műszaki és Közlekedési Múzeum tevékenységét, a fővárosi közlekedést, továbbá azt a felbecsülhetetlen gyűjteményt, amelyet a Múzeum őriz közlekedési kultúránkról. A csoport a Városligeti Nagyjátszótérre érkezett, majd három tömegközlekedési eszköz kipróbálásával eljutottak a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol további foglalkozások, és a Múzeum által biztosított közös étkezés várta őket. A Parkban Schneller Domonkos főigazgató mesélt nekik a régi mozdonyok történetéről és működésükről.   A gyerekek közül sokan most először találkoztak olyan közlekedési eszközökkel, mint a busz, a villamost, vagy a trolibusz.

A Múzeum egyéb szakmai kötelezettségei és küldetése mellett kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalás keretében való támogatói és edukációs tevékenységet, amelyet az ország más területein is folytatni kíván, ezzel is építve a kapcsolatot hazánk különböző pontjain, eltérő lehetőségek közt élő, ám a közlekedés iránt érdeklődő korosztályok között.

Fotók: MMKM - Szikora Zsombor