Ugrás a tartalomra

Hajótörténeti kiállítást avatott Neszmélyben a Közlekedési Múzeum

Június 29-én nyitotta meg legújabb időszaki kiállítását a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Budapestiek a Dunán -  Utazások a Dunakanyarba címmela neszmélyi Hajóskanzenben. Az eseményt Dr. Völner Pál a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke és Dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg.


„A kiállítás célja, hogy bemutassuk a magyar hajózás történelmi szerepét a Dunakanyar közlekedésében. A Budapest és Esztergom közötti hajójáratok története a múzeum hajómodelljein, archív felvételein elevenedik meg ezen a kivételes helyszínen. A kiállításnak ugyanis egy páratlan műszaki emlék, a jövőre 150 éves Zoltán gőzhajó ad otthont.” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Az 1869-es építésű Zoltán gőzhajó belső tere nemrégiben újult meg a „Zoltán Gőzös” Közhasznú Alapítvány munkájának köszönhetően. A kiemelkedő műszaki emléknek számító gőzhajón a Közlekedési Múzeum hajómodelljeiből és archívumának képeiből nyílt most kiállítás, ami a Dunakanyarba tett hajóutak történeteibe és a Budapestről érkező egykori hajós turizmus világába enged bepillantást. A tárlat a következő napokban a több mint két évtizede megrendezésre kerülő Hídverő Napok program – amely a Duna két partján élők közös ünnepe –mintegy kétezer résztvevőjét is várja. A Dunakanyarba tett kirándulások történeteit 2018. október 31-ig ismerhetik meg a látogatók a neszmélyi Hajóskanzenben (2544 Neszmély, Fő út 129.).

Amióta gőzhajók járnak a Dunán, azóta képezik a kirándulóhajók a Dunakanyar panorámájának fontos részét. A hajójáratok idegenforgalmi értékét igazán a két világháború között fedezték fel. A belföldi turizmus fellendülésével előszeretettel használták a gőzhajójáratokat. A kiállítás leginkább a budapestiek hajón tett közlekedési vagy kiránduló célú hajóútjainak bemutatására fókuszál. A tárlat a hajópadlóra fektetett Esztergom-Budapest Duna-szakaszt bemutató térképen járható be és bepillantást enged az utasok úti körülményeibe a XIX. század végétől napjainkig. A hajómodelleken és egyéb tárgyi emlékeken túl korábban nem publikált fotók, képeslapok, valamint a Múzeumban tavaly feldolgozott és digitalizált hajózástörténeti archívum képei mutatják be a Dunakanyarba tett kirándulások hangulatát a történelmi Zoltán gőzhajó tereiben.

Weboldal

https://www.mmkm.hu/hu
http://www.hajoskanzen.hu/