Ugrás a tartalomra

Idén is rendez Ikarus MiniFesztet a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A nyári szünet utolsó hétvégéjén  - augusztus 25-27-én - húsz Ikarus buszt állít ki a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában. A Múzeum harmadik alkalommal rendezi meg az Ikarus MiniFeszt című találkozóját, amelyen megtekinthetőek lesznek azon járművek, amelyek kiemelkedő szerepet töltöttek be az Ikarus gyár történetében. A rendezvényen megtekinthető a “Bringára váltva” című időszaki kiállítás is, amely több mint száz kiállított kerékpáron keresztül mutatja be a kerékpározás kétszáz éves történetét és sport jellegű vonatkozásait.

A Múzeum gyűjteményében lévő autóbuszai közül 9 db Ikarust mutat be, köztük a méltán híres 66-os “Farost”, a sokak által ismert 211-est, az ikonikus 311-est, valamint a frissen felújított, 1986-os gyártású 256.50 V,  a 260.02-es és a 260.50-es modelleket, illetve a látogatók számára először lesz megtekinthető a szintén frissen restaurált 266.25-ös és a 396-os modell. Az eseményre a Volánbusz Zrt., BKV Zrt. és a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) jóvoltából, valamint magánszemélyektől további 10 figyelemre méltó busz érkezik, többek között az Ikarus 180-as, a 415-ös, illetve egy e94 típusú, valamint egy különleges tárgyalóbusz is várja a látogatókat. Az Ikarus MiniFeszten a “Bringára váltva” c. időszaki kiállításra váltott, adott napra érvényes belépőjeggyel lehet részt venni augusztus 25. és 27. között.

A programokról:

Augusztus 25-én, pénteken “Mesél a 311” című programon megismerhetik a látogatók a legendás busz történetét, megtapasztalhatják a korabeli utazás körülményeit, illetve hallhatnak a 311-es egzotikus kalandjairól.

Augusztus 26-án, szombaton az Ikarus MiniFeszt  izgalmas és tartalmas programokkal várja a gyerekeket, felnőtteket és a családokat egyaránt. A Múzeum szakemberei ezen a napon több tárlatvezetéssel készülnek, melyek alkalmával egyes Ikarus buszok belterébe is felmehetnek a látogatók, valamint megismerhetik az “Északiban” kiállított járműveket: vonatokat, buszokat és kerékpárokat. Az “Ikarus Moziban” először lehet megnézni a Múzeum “Közlekedő ember” című sorozatának egyik legújabb epizódját, amely Matolcsy Mátyás, az Ikarus volt fejlesztési főmérnökének munkásságát mutatja be. A későbbiekben további epizódokat is elérhetőek lesznek a sorozatból, melyek az Ikarus meghatározó szereplőinek életébe nyújtanak betekintést.

Szombaton workshopok és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket, amelyeken többek között napellenzőt, egyedi kulacsjelölőt, Ikarusos kitűzőket, készíthetnek a Múzeum kollégáinak segítségével. Több tematikus tárlatvezetés keretében lehet bepillantani a Múzeum kulisszái mögé, interaktív felfedező sétákon vehetnek részt,  hallhatnak az Északi Járműjavító meghatározó történelméről, továbbá a “Bringára váltva” c. kiállítást is megtekinthetik.

Augusztus 27-én, időutazás a '50-es évektől a '90-es évekig az Ikarus gyár legmeghatározóbb modelljein keresztül. A kiállított Ikarus buszok kívülről lesznek megtekinthetőek.

Az Ikarus MiniFeszt mindhárom napja a “Bringára váltva” c. kiállításra szóló belépőjeggyel látogatható. Szombaton és vasárnap hosszabb nyitvatartással - 19 óráig - várja a Múzeum az érdeklődőket, belépésre mindkét nap 18 óráig van lehetőség.

További jegyinformációik itt olvashatóak: https://azeszaki.hu/hu/jegyinfo
Facebook esemény: https://fb.me/e/1i2gHOlQF


Fotók a 2022-es Ikarus MiniFesztről:
https://drive.google.com/drive/folders/1b5JFjkXTSCZwjMOdDxERL04nUsEv4h9c?usp=sharing

Sajtókapcsolat:
Kiss Veronika
sajto@kozlekedesimuzeum.hu
+36305147657