Ugrás a tartalomra

Impozáns Csepel teherautóval bővült a Közlekedési Múzeum gyűjteménye – videóval

A Csepel D-450-es a maga korában a legelterjedtebb teherautó volt, mára alig néhány példány maradt belőle. A járművet már tavasszal megnézhetik a látogatók a múzeum időszaki kiállításában.

A kormány májusi határozatában 2026-ig összesen 6 milliárd 674 millió forinttal támogatja a Közlekedési Múzeum gyűjteményének restaurálását, a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megmentését.

A forrásból a Közlekedési Múzeum több mint száz kiemelt értékű nagyjármű és számtalan további műtárgy (modellek, egyenruhák, térképek stb.) restaurálásával és beszerzésével újítja meg gyűjteményét.

Gyűjtemény-gyarapításunk legújabb eredménye ez az 1968-as gyártású Csepel D-450-es teherautó, mondta el Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója. A Csepel D-450-es jól reprezentálja egy korszak teherautóit, mivel a maga korában ez volt a leggyakrabban előforduló tehergépkocsi, 1955-től a ’70-es évekig gyártották. Kevés teherautó található a Közlekedési Múzeum gyűjteményben, közel 6 évtized után kerül most új tehergépjármű a múzeumhoz, ezért nagyon fontos ez a szerzemény, tette hozzá Vitézy Dávid.

E polgári változatú példány egyike a nagyon kevés megmaradt példánynak. A jármű jó állapotú, de restaurálásra szorul. A járművet szakszerű restaurálásra viszik, amelynek elkészültével a gyűjtemény régebbről ismert darabjaival együtt mostani helyén, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, a leendő új Közlekedési Múzeumban tekinthetik majd meg a látogatók, amely várhatóan 2026-ra készül el.