Ugrás a tartalomra

Ismét időszaki kiállítást nyitott a Közlekedési Múzeum

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében „Az omnibuszok világától a 291-es buszig – Zugliget közlekedéstörténete” címmel 2018. június 5-én nyílt új időszaki kiállítás a Lóvasút Kulturális Rendezvény Központban. A tárlatban most először látható számtalan régi fotó és eredeti tárgy. Az eseményt Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, és Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitotta meg a Lóvasút Kulturális Rendezvényközpontban. 

„A kiállítás Zugliget példáján keresztül arra is felhívja a figyelmet, hogy a közösségi közlekedés fejlesztése milyen jelentős mértékben hat egy város, vagy városrész formálódására. A Múzeum múlt héten a Duna-hidak témájában nyitott új időszaki kiállítást, most a zugligeti villamosok kapcsán mutatja be a budapesti közlekedés fejlődésének komplex történeti aspektusait.” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója a kiállítás megnyitásán.

 

Az autentikus helyszínen, a tavaly megnyílt Lóvasút Kulturális Rendezvényközpontban, az egykori lóvasúti végállomás felújított műemléki épületében megnyílt kiállításon a XII. kerület, szorosabban Zugliget közlekedéstörténete elevenedik meg térképeken, archív fényképeken, járműmodelleken és eredeti tárgyakon keresztül. A XIX. században Budán erre közlekedett elsőként omnibusz, majd lóvasút azzal a céllal, hogy a kirándulók a városból gyorsabban és kényelmesen kiérhessenek a szabadba. A technikai fejlődés eredményeként a századfordulón már villamossal lehetett ide utazni. A környéken működik 1874 óta Európa harmadik fogaskerekű vasútja, 1949-től a Gyermekvasút (korábban Úttörővasút), valamint a volt villamosvégállomástól a János-hegyre tartó Libegő. Az 1970-es években megszűntetett villamos helyett a Moszkva tértől Zugligetbe trolibusz járatokat terveztek, azonban maradt a villamospótló, majd állandó jellegű – napjainkban mind sűrűbb – autóbusz. Ezt a másfél évszázadot mutatja be a Közlekedési Múzeum és a Hegyvidék Helytörténeti Gyűjteményének közös kiállítása.

 

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban (1121 Budapest, Zugligeti út 64).

Weboldal

http://www.hegytortenet.hu/gyujtemeny

https://www.mmkm.hu/hu

 

Fotók: Közlekedési Múzeum