Ugrás a tartalomra

Kandó Kálmán és a vasútvillamosítás 90 éve Magyarországon

Új időszaki kiállításunk nyílt a Vasúttörténeti Parkban Kandó Kálmán és a vasútvillamosítás 90 éve Magyarországon címmel

Kevés olyan találmány létezik, amely az emberi élet és a gépek igazi kapcsolatát, a társadalmi-gazdasági fejlődés és a technika kölcsönhatását jobban példázná, mint a vasút és története. Mondta Czére Béla közlekedéstörténész.  
Kiállításunk a vasút villamosításának korszakalkotó fejlődését mutatja be a mai kor kontextusában. A látogatókat egy különleges utazásra invitáljuk, melynek során a vasút történetét ismerhetik meg a 18-19.század gőzkorszakának úttörő találmányaitól kezdve egészen a jelenkor modern, villamosított mozdonyainak világáig.
George Stephenson Rocketjétől indulva a MÁV TRAXX. mozdonyig juthatunk el korunk mozdonyaihoz, többszöri átszállással. Képzeletbeli utazásunk alatt megismerkedünk a vasútvillamosítás két nagy úttörőjével is: Kandó Kálmán és Verebélӱ László életével, munkásságával és a vasúttörténetben betöltött korszakalkotó szerepével. Olaszországba is eljutunk, miközben választ kapunk a napjainkban is aktuális és kulcsszerepet játszó hatékony energiafelhasználás kérdéseire.
A kiállítást nagyméretű infógrafikák, személyes tárgyak, valamint 17 különleges járműmodell teszik teljessé, melyeket a Magyar Vasúttörténeti Park szobormozodonyai egészítenek ki a helyszínen.
Kiállításunk a Magyar Vasúttörténeti Park Orient csarnok  2. emeletén található.

        

Kandó Kálmán és a vasútvillamosítás 90 éve Magyarországon