Ugrás a tartalomra

Kiállítással emlékezik a Közlekedési Múzeum a 170 éves Lánchídra

A Lánchíd „születésnapján” új időszaki kiállítással köszönti a főváros ikonikus hídját a megújuló Közlekedési Múzeum. „A Lánchíd alakváltozásai” című tárlat a november 20-án 170 éve elkészült első fővárosi állandó híd felújításait, átalakulásait mutatja be. A kiállítást egész napos szakmai konferencia keretében nyitották meg a BME épületében.  

„A Lánchíd a budapestiek és az ide érkező turisták számára gyakran egyet jelent Budapesttel. Szimbólum, ami egyben a mindennapi közlekedésünk része is. Immár 170 éve határozza meg a pesti és budai Duna-part látképét és kapcsolja össze a folyó két partját. A kiállításban arra törekedtünk, hogy a Lánchíd történetének kevésbé ismert fejezeteit mutassuk be, a híd változásait, felújításait.” – mondta el a kiállítás megnyitóján Vitézy Dávid a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

 

A kiállítás ezúttal nem a híd építésnek előzményeire és az építés időszakára koncentrál, hanem az azóta eltelt 170 év történetét mutatja be. Azt a történetet, amelynek egyes fejezeteit eddig csak vázlatosan ismertük, miközben a híd szinte minden része alapjaiban átalakult. A sikeres és kevésbé sikeres átépítések és átalakítások, a történelem viharai egyaránt ott hagyták nyomukat a hídon. A látogatók megismerhetik az 1913-15-ös átépítést, a második világháború utáni újjáépítést és az időközi kisebb-nagyobb alakításokat is néhány eddig nem ismert, vagy éppen városi legendává alakult történet bemutatásával. A kiállítás nem kronologikusan haladva mutatja be a Lánchíd változásait, hanem a híd egyes elemein külön-külön, vagyis például a pilonokon vagy a híd világításán keresztül, kiemelve többek között a horgonykamrák, járdák, az útpálya módosításait. A tárlaton egykori hídelemek, installációk és dokumentumok is láthatóak, valamint a híd eredeti állapotát és számos részletét is bemutató makett is, amely a Közlekedési Múzeumban készült közel 10 éves munkával.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár aulájában megnyílt kiállítást egész napos tudományos konferenciája keretében nyitották meg. Az évforduló alkalmából a Clark Ádám Életműdíj és a Stádium-díj ünnepélyes átadása után Dr. Józsa János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Dr. Farkas György a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának decan emeritusa és Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója mutatta be a 2020. február 14-ig látogatható kiállítást.

 

A kiállítás helyszíne: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki információs Központ és Könyvtár aulája

Látogatható: 2020. február 14-ig