Ugrás a tartalomra

Megjelent a Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle 3. száma

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tudományos kiadványának harmadik kiadása most jött ki a nyomdából.

Múzeumunk harmadik tudományos kiadványa is tematikus, a Trianoni béke 100. évfordulója okán a szerződés közlekedési következményeivel foglalkozik. Ez az esemény ugyanis döntően átformálta a magyar közlekedést. A hálózat megcsonkítása súlyos és maradandó károkat okozott, fontos közlekedési útvonalakat vágott el.
 
A kötetben több, a békeszerződés által kettévágott határmenti térség közlekedését vesszük górcső alá, kiderül például, mi lett a Sopron–Kőszeg és Sopron–Pozsony HÉV-ek sorsa. De sikertörténetekről is olvashatnak, például hogy hogyan fejlődött a budapesti közlekedés a két világháború között.
 
A kötet szerzői között megtaláljuk múzeumunk több munkatársát, köztük Zsigmond Gábor főigazgató-helyettest, de a könyvben Balogh-Ebner Márton, Cseh Valentin, Domonkos Csaba, Gidó Csaba, Hevő Péter, Horváth Csaba Sándor, Kalocsai Péter, Tóth Bálint, Pelles Márton, valamint Péterffy-Cserháti Katalin egy-egy tanulmánya is megjelent.
 
A szakmai színvonalat olyan kitűnő szaklektorok biztosították, mint Dr. Ablonczy Balázs, Dr. Frisnyák Zsuzsa, Dr. Honvári János, Dr. Kaposi Zoltán, Kloska Tamás, Dr. Nagy Ágnes, Dr. Szelke László, vagy Dr. Vajda Barnabás. A kiadványt Balogh-Ebner Márton és Dr. Zsigmond Gábor szerkesztette.
 
A kötet hamarosan elérhető lesz webshopunkban, addig is előrendelést felveszünk emailben, a szemle@kozlekedesimuzeum.hu címen!