Ugrás a tartalomra

Megkapták az engedélyeket a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény modernizálásának tervei

Folytatódhat Magyarország egyik legfontosabb ipari műemlékének, tagintézményünknek, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének a komplex megújítása. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézménye ugyanis október 1-jén megkapta az örökségvédelmi engedélyt Budapest Főváros Kormányhivatalától, és már tervtanácsi támogatással is rendelkezik. Ez alkalomból tervbemutató bejárást tartott Vitézy Dávid főigazgató Fürjes Balázs államtitkár és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester részére. Az épület a jelenlegi funkciók teljes körű megújulása mellett új konferencia- és rendezvényteret kap, illetve a múzeumkert is megújul és megnyílik majd a nagyközönség számára, ezzel új, zöld kikapcsolódási, találkozási helyszínt biztosítva a városlakóknak.

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz gyárnak, a magyar ipar egyik zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt eleme. Az épületet 1858-1862 között Ganz Ábrahám építtette, 1964-ig üzemelt kéregöntödeként. Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, az épületet Buda első ipari műemlékévé nyilvánították.

Kiváló elhelyezkedése és különleges atmoszférája miatt egyedülálló érték és rendezvényhelyszín. 

Az épület több mint 160 éves fennállása során nem esett át átfogó felújításon, ami a különösen értékes fa rácsostartó (ún. Howe-rendszerű) fedélszék állagromlásához vezetett; a Múzeum ezért 2019-ben a látogathatóság felfüggesztésére kényszerült.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. decemberében biztosította a forrást az épület felújítását célzó projekt megindítására, így 2021 januárjában megkezdődhetett a generáltervezési folyamat. A súlyosan károsodott tetőszerkezet további károsodásának elkerülése érdekében a Múzeum 2020. decemberében ideiglenes tartószerkezeteket épített be, így néhány évig késleltethető annak leszakadása. A megoldás kifejezetten ideiglenes jellegű, az épület teljes körű felújítását nem váltja ki.

Milyen lesz az új múzeum?

A felújítás során mintegy 1000 m2-es, a 21. századi igényeknek és korszerű műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelő kiállító- és rendezvénytér jön létre, és új konferencia térrel egészül ki. Az épület egyedi fa rácsostartó tetőszerkezete is teljes egészében újraépül, épületgépészeti és épületenergetikai korszerűsítést kap.

A munkálatok részeként – a jövőben szabadtéri kiállító- és múzeumpedagógiai foglalkoztatótérként is funkcionáló – múzeumkert megújul és megnyílik a nagyközönség számára, új, színvonalas találkozási helyet nyújtva ezzel a város nyüzsgő pontján.

Az épület tárlata kiegészül egy új, szélesebb spektrumú ipartörténeti tartalmú tárlattal, illetve Ganz Ábrahám öntödéjének, majd a Ganz Törzsgyárnak a legfontosabb termékét, a világhírű kéregöntésű vasúti kereket és annak gyártási folyamatát is részletesen bemutatja. Ez a kerék a nagy teljesítményű vasúti közlekedés európai kiépítésének egyik fontos technológiai innovációja volt. Az új kiállításban így a magyar nemzeti ipar aranykorának bemutatása, a Ganz örökség kellő hangsúlyt kap, tematikájánál fogva pedig jól kötődik majd az új Közlekedési Múzeum állandó tárlatához, valamint a múzeum többi kiállításához is. Az állandó kiállítótér mellett egy flexibilisen alakítható, időszaki kiállításoknak és szakmai előadásoknak, rendezvények is alkalmas tér is létrejön.

A múzeum október 1-jén kapta meg az örökségvédelmi engedélyt. A kivitelezési munkákra vonatkozó vállalkozási szerződés várhatóan 2022. harmadik negyedében írható alá, így a kivitelezés a szükséges engedélyek birtokában kezdődhet meg, a felújítás várható befejezése 2023. második negyedéve.

        

Megkapták az engedélyeket a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény modernizálásának tervei