Ugrás a tartalomra

Megnyitottuk Korbuly – egy mérnökcsalád három generációja című kiállítáunkat

A múzeum a leszármazottak ösztönzésére, a családi hagyaték felhasználásával készítette el virtuális kiállítását, majd ezt alapul véve jelen kiállítását a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben.

Megnyitott a Korbuly - egy mérnökcsalád három generációja című kiállításunk a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben. Nagyon örültünk, hogy a Korbuly családdal szoros együttműködsében létrejöhetett kiállításon annyi mindent elmondhattunk és bemutathattunk erről a kivételes famíliáról és a magyar iparban elért sikereikről. A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabja, az 1930-1932-ben gyártott Weiss Manfréd gépkocsi, az utolsó megmaradt darab típusából. Köszönjük a Korbuly családnak, hogy ilyen szép számban képviselték magukat, és a sok érdeklődőnek is, hogy eljöttek!

A kiállítás az örmény származású Korbuly család történetét és a hazai iparvállalatokkal való kapcsolatukat kívánja bemutatni. A család ipartörténeti szerepe Korbuly József 1878-ban, a Párizsi Világkiállításon díjazott vasúti csapágyával kezdődött. Később a família tagjai ott voltak az olasz villanyvasutak építésénél, az első világháború után segítettek a Weiss Manfréd csepeli gyártelepét békecikkek készítésére áthangolni. Részt vettek a Weiss Manfréd közúti járműveinek, harckocsijainak, repülőgépeinek és világhírű tolópadjainak megszerkesztésében. A második világháború után a Vörös Csillag Traktorgyár világhírű Dutra traktorának főbb konstrukciós megoldásainak kifejlesztése is többek között a Korbuly család tagjaihoz köthető. A család másik ágának leszármazottai több fontos szabadalommal járultak hozzá a hazai bányaipar fejlődéséhez.
A kiállítás augusztus 3-ig megtekinthető.

A kiállítás virtuális változata megtekinthető a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum honlapján:
http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/s/korbuly/page/welcome

Külön köszönet a Korbuly család tagjainak közreműködésükért: Korbuly Andrea, Korbuly Ádám, Korbuly Katalin, Magyar András.

Kurátor: dr. Négyesi Pál
Kiállításszervezés: Bede-Fazekas Janka
Grafika: Kiss Barnabás

Együttműködő partnereink:
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum
Budapest Főváros Levéltára
Dutra Klub: Nagy Vilmos, Néder Imre, Kiss Dávid, Lévay Sándor
Fortepan archívum