Ugrás a tartalomra

Megújult tartalommal nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán

Ikarus buszokkal, ikonikus autókkal, legendás mozdonyokkal, reptéri tűzoltóautóval is várja látogató

Május 28-tól újra megnyitja kapuit a Közlekedési Múzeum leendő otthona az egykori Északi Járműjavító területén, Kőbányán. A tavaly nagy sikert aratott kiállítás most kétszer nagyobb területen, számos újdonsággal várja a látogatókat. A páratlan ipari helyszínt és a hazai vasút történetét bemutató „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című kiállítás mellett a Múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményeit most először láthatják a látogatók.

“Tavaly alig három hónap alatt több, mint 30 000 látogató keresett fel bennünket Kőbányán, a Közlekedési Múzeum leendő otthonában. Ez a tavalyi pandémiás helyzetben kiemelkedő számnak számít, és jól mutatja, hogy a Közlekedési Múzeumra milyen óriási igény van. Éppen ezért most kétszer nagyobb kiállítással várjuk látogatóinkat. A legendás mozdonyok mellett eddig jórészt sosem látott, legújabb gyűjteményi kincseinket is bemutatjuk. Az új múzeum tervezése mellett ugyanis egy tavalyi kormánydöntésnek köszönhetően jelentős gyűjteménybővítési és restaurálási programot indítottunk el, ennek első eredményeit be is mutatjuk látogatóinknak. A vasúti járművek mellett látható lesz faros Ikarus, két világháború közötti teherautó, Ford T-modell, illetve szovjet luxusautó is, vagyis a magyar közlekedés és a hazai járműipar számos kiemelt értéke” - emelte ki Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Két kiállítás egy jeggyel

A Közlekedési Múzeum leendő helyszínén két kiállítás lesz látható egyetlen jeggyel. A „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” az Északi Járműjavítóban karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel, fotókkal és plakátokkal meséli el az ország egykor legnagyobb vasúti műhelyének történetét.

A kiállítás bemutatja az új Közlekedési Múzeum legfrissebb látványterveit, valamint az építészeti tervezéssel párhuzamosan folyó gyűjteményfejlesztési, értékmentő munkát is. A “Fókuszban a gyűjtemény” tárlat területén a Múzeum legújabb megvásárolt kincsei, legfrissebben restaurált járművei, vagy éppen a gyűjtemény még felújítás előtt álló, de rég nem látott, vagy soha be nem mutatott darabjai is láthatóak lesznek.

Fókuszban a gyűjtemény

A Múzeum egy tavalyi kormánydöntés révén az idei évben korábban sosem látott gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkába kezdett, melyek első eredményeit már most láthatják a látogatók. A kiállításban szerepel többek között Ford T-modell, egy nemrég restaurált faros Ikarus busz, eddig még nem látott DKW Meisterklasse, a FOAM-2 Dragon reptéri tűzoltóautó, a Magyar Televízió Ikarus autóbuszból kialakított egykori közvetítőkocsija, továbbá ZIM, Volga és Pobeda autók is. Látható lesz egy MTB-82 trolibusz, amivel a második világháború után indult újra a budapesti trolibusz-közlekedés. Először ismerhetnek meg a látogatók egy olyan szovjet luxus limuzint, amilyenből az ötvenes években csupán 100 darab volt az állami és vállalati vezetők használatában. A Múzeum új állandó kiállítása számára pedig restaurálják azt a MÁVAG teherautót is, ami még jobbkormányos kivitelben készült, és a két világháború közötti hazai járműipar kevés megmaradt eredeti emlékeinek egyike. A járművek egy részét még a felújítás megkezdése előtt megtekinthetik a látogatók.

Gyereknapi hétvége

A nyitóhétvégén egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotó sarokkal várják a látogatókat, valamint egy VR-szemüveges installáció segítségével 143 méter magasból körbe lehet nézni a városban az épülő MOL toronyból.

Május 28-án az Ikarus 66, Ikarus 556 autóbuszok belülről is megcsodálhatóak, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen megvalósított programon pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Vasárnap a gyerekeké a főszerep: felfedező sétákkal, mese- és alkotósarokkal várják a legkisebbeket. A kerékpárral érkezőknek külön túrával készülnek a szervezők, melyen a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet, a Ganz-MÁVAG ipari területeit ismerhetik meg a látogatók.

A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás teljes ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, integrált múzeumi órákkal és rendezvényekkel készülnek a szervezők. Egyedi programsorozatként a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös, Átszállás című, több állomásos előadásban muzeológusok, irodalomtörténészek és előadóművészek közreműködésével idézik fel a magyar tömegközlekedés történetét. A helyszínen számos könyvbemutató, konferencia, rendezvény lesz a következő hónapokban. A nyáron pedig egy újabb időszaki kiállítást is megnyitnak a helyszínen.

 

A kiállításra és a programokra a jegyek már kaphatóak: https://jegy.kozlekedesimuzeum.hu/

További információ: https://azeszaki.hu/hu