Ugrás a tartalomra

Mivel megyünk? - Energiamix a közlekedésben címmel új kiállítást nyit a Közlekedési Múzeum

Emberi létünkből fakad, hogy mindig megyünk valahová… Miközben az autó gázpedálját vagy éppen a villamos leszállásjelző gombját nyomjuk, bele sem gondolunk, hogyan jutott idáig a technológia, és hogy éppen mivel megy, ami visz minket. Bolygónk kétségekkel teli jövője szempontjából azonban korántsem mindegy, hogy milyen járművekkel, milyen környezeti terheléssel jutunk el úticélunkhoz.

A Magyar Műszaki és Közlekedési és Múzeum a 2023-ban nagy sikerrel megrendezett “Bringára váltva” kiállítás után idén, 2024-ben, „Mivel megyünk? - Energiamix a közlekedésben” címmel mutatja be az éves időszaki kiállítását. A tárlat az Északi Járműjavító 6000 m²-es csarnokában, négy szekción keresztül járja körül, hogy mely korszakokban, milyen energiahordozók felhasználásával jutott előre az emberiség és eközben hogyan nőtt közlekedési eszközeink hatásfoka. Megvizsgáljuk, hogy a technológia hogyan tett minket energiafüggővé, és azt is, hogy ez milyen környezeti, illetve világpolitikai- és -gazdasági krízisekhez vezetett. Elegendő csupán a nagy kőolajválságra, a nyersanyagkészletekért folyó háborúkra, vagy a hazánkban is tapasztalható extrém időjárási körülményekre gondolnunk. Megmutatjuk azonban azt is, hogy milyen alternatív lehetőségek állnak rendelkezésünkre az energiafogyasztást és a közlekedést tekintve ahhoz, hogy mi magunk és az utánunk következő nemzedékek is egy élhető bolygón élhessük. Körüljárjuk, hogy a pozitív változásért mit tehet a világpolitika, mit tehet egy város, és mit tehet az egyén. Hiszen egyéni döntéseink, kényelmi igényeink megváltoztatása is képes elindítani globális folyamatokat. Hiszünk abban, hogy bárminemű változás alapja a tudás, az ismeret és ezek mentén a személyes döntés. Ezért árnyaltan mutatjuk be az energiapolitikában kétségtelenül jelen lévő vitás kérdéseket, de a társadalmi jelenségeket kihasználó “greenwashing” problematikára is felhívjuk a figyelmet. Mindemellett, mind a négy szekciónkban mikrotörténelmi példákon keresztül a “kor emberét” is megszólaltatjuk egy-egy jellemző, könnyed történettel.

Látványos nagyjárműveink, történelmi mozdonyaink, ikonikus repülőgépünk, különleges műtárgyaink, modern, interaktív installációink, korhű fotóink és filmanyagaink segítségével igyekszünk teljes képet adni a közlekedésünk kézzelfogható történetéről, arról, hogy mivel mentünk egykor, és mivel kellene mennünk ma.