Ugrás a tartalomra

Munkásigazgatók a Párt kegyelméből a Ganz és a Weiss Manfréd élén – Balogh-Ebner Márton muzeológus előadása

HELYE: Műszaki Tanulmánytár, Budapest (1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10.) 
IDEJE: 2017. November 08. 11:00

A II. világháború utáni Magyarországon számos jelentős ipari múlttal rendelkező üzem működött. Ezen üzemek az ország újjáépítésében és a gazdaság talpra állításában is nélkülözhetetlenek voltak. Nem meglepő, hogy az 1940-es évek második felében, az ún. koalíciós években hatalmas verseny zajlott azért, hogy ezen üzemek irányításába „megfelelő” embereket ültessen a Kommunista Párt. A gyárak irányításának átvétele a gazdaság irányításán túl azt is biztosította a Kommunista Pártnak, hogy az így előbb közvetett, majd egyre inkább közvetlen módon az irányításuk alá kerülő több tízezer munkást nem csak politikailag, de egzisztenciálisan is magukhoz tudták kötni.
Előadásomban azt vizsgálnám, hogy kik voltak azok munkásigazgatók, akik a Kommunista Párt kegyéből felemelkedhettek az 1940-es évek második felében, hogyan alakult a karrierjük, milyen juttatásokat kaptak? A Weiss Manfréd, majd Rákosi Mátyás Művek igazgatója, Biró Ferenc, illetve a Ganz Hajógyár munkásigazgatója, Janza Károly pályája kerül bemutatásra a negyvenes évek második felétől az ötvenes évek első feléig.

Az előadás regisztrációhoz kötött, regisztrálni – legkésőbb az előadást megelőző nap 15:00 óráig – a csaba.domonkos@mmkm.hu e-mail címen lehet!