Ugrás a tartalomra

Múzeumok Éjszakája programok a Közlekedési Múzeum időszaki kiállításában

A Közlekedési Múzeum a Múzeumok Éjszakájára egy igazi kalandra várja a látogatóit. Az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában (1101 Budapest Kőbányai út 24-28) a „Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című időszaki kiállításunkban vezetett túráinkon visszatérünk a munkagépek mellé. Vonatok belsejébe nézünk be, felnyitjuk az autók motorháztetőit, bőrünkön érezhetjük milyen volt egy igazi üzemben dolgozni. Mindemellett az Északi Járműjavító épületének legtitkosabb, eddig elzárt részeit is felfedezhetjük együtt.

16:00-24:00 Építs meg egy belsőégésű motort!
Otto, dízel, forgódugattyú, izzófejes…. hogyan működik? Építsük meg együtt legóból lépésről lépésre és minden titokra fény derül.

16:00-24:00 VR-szemüveges installáció - Budapest panoráma 143 m magasból
Légy részese Te is a MOL Campus élménynek!
A Market Építő Zrt. VR-szemüveges installációjával házhoz visszük a MOL Campusból látható panoráma izgalmas élményét. A szimuláció segítségével egy erre a célra megépített állványra fellépve 143 méter magasból tárul elénk az épülő MOL torony nyújtotta élethű panoráma.

17:00 – 20:00 Családi alkotóműhely 2-10 éves korig
Kitűzőkészítés, bőröndmatrica-tervezés, járműszínezők folyamatosan elérhetők.

17:30 Múzeum a kulisszák mögött
Hatalmas épület, feliratok, nyüzsgő személyzet, különleges fények, működő játékok, óriási járművek. Teremőrök, muzeológusok, tárlatvezetők, és a múzeumi bolt dolgozói. Hogyan épül fel egy múzeum? Ki mindenki dolgozik benne? Hogyan zajlik egy nap a múzeumban? Tartsatok velünk a Múzeum a kulisszák mögött című múzeumpedagógiai vezetésen, ahol jobban megismerhetitek az itt dolgozók életét.

18:30 Poggyász mesék
Milyen poggyásszal utazhattak a 424-es gőzmozdony utasai? Mi volt az Árpád sínautóbuszon Budapestről Bécsbe érkező hölgyek táskájában? Mi az a tárgy, ami nem hiányozhatott a Ford T automobil kesztyűtartójából? Bőröndök, csomagok és az utazáshoz nélkülözhetetlen tárgyak mentén ismerjük meg az időszaki tárlaton a kiállított járműveket. Te már becsomagoltál?

19:30 A Múzeum hangjai
Ajtók, csengők, hangosbemondók, beszélgetések és gyerekzsivaj. Csipogás és kattogás, nyikorgás és dudálás. Milyen hangokat figyelhetünk meg egy múzeumban? Milyen egyéb (látható, hallható, érezhető) jelzések, elemek navigálnak és érnek bennünket egy múzeumlátogatás során? Ez alkalommal a múzeum jelzéseit, hangjait kutatjuk, vizsgáljuk!

Műhelytitkok - Autók
Exclusive tárlatvezetésen megismerjük legszebb kincseink történetét. Kinyitjuk az ajtókat, felnyitjuk a motorháztetőt, belenézünk az Ikarus 66 farmotorjába, a Gaz-12 ZIM lelkébe és a Skoda Octavia Super titkait is megpróbáljuk kideríteni.
Nálunk vásárolt karszalaggal a program ingyenes! Karszalag vásárlás ide kattintv: MEGVESZEM
20:00 - Autószerelő műhely
22:00 - Autószerelő műhely
Regisztráció erre a programra ide kattintva: REGISZTRÁLOK

Műhelytitkok - Vonatok
Tompán szól, csörren, csattan. Miért kalapálják a masiniszták a kerekeket? Mi a jelentősége ennek a műveletnek? Vezetett túráinkon a fémes hangok rejtelmeiben merülünk el, megtudhatjuk hogyan működött a gőzgép a dízelmozdony és Kandó elektromos mozdonya.
Nálunk vásárolt karszalaggal a program ingyenes! Karszalag vásárlás ide kattintva: MEGVESZEM
20:30 Krampácsolás
Regisztráció erre a programra ide kattintva: REGISZTRÁLOK
21:30 Masiniszta műhelytitkok
Regisztráció erre a programra ide kattintva: REGISZTRÁLOK

A Dízelcsarnok titkai
Az Északi Járműjavító több évtizedes múltjának felfedezésére indulunk. Mit rejt az épület? Életek, sorsok, munkások történeteit meséli el nekünk az egész komplexum. Vezetett túráinkon az Északi Járműjavító eddig látogatóktól elzárt titkos zugait fedezzük fel.
Nálunk vásárolt karszalaggal a program ingyenes! Karszalag vásárlás ide kattintva: MEGVESZEM
19:00 és 22:00 Bunkertúra
Sétánkon az Északi Járműjavítóban található titkos hidegháborús óvóhelyet és törtnetét megismerhetik.
Regisztráció erre a programra ide kattintva: REGISZTRÁLOK
20:00 Kisépületek
Barangolás a Dízelcsarnok nagyközönség által nem látható területein. Regisztráció erre a programra ide kattintva: REGISZTRÁLOK
21:00 Táblamesék
Időutazás a Dízelcsarnokban- Hogyan dolgoztak itt az emberek, milyen munkát végeztek? Erről mesélnek a kézzel festett táblák.
Regisztráció erre a programra ide kattintva: REGISZTRÁLOK

Átszállás - irodalmi különjárat
Regisztráljon és utazzon velünk a Közlekedési Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum különjáratán!
Az irodalom bensőséges viszonyt ápol a tömegközlekedéssel, a száguldó vonatokkal, az állomások köztes tereivel és a távoli úticélokkal. Átszállás című új programsorozatunkon közlekedés és irodalom kapcsolatát fedezzük fel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal való együttműködésünk keretében.
Tartsatok velünk a Múzeumok Éjszakáján az Astoria és az Északi Járműjavító között közlekedő Irodalmi különjáratunkon
A busz utasai nemcsak két múzeum programhelyszínei között ingázhatnak kényelmesen, hanem Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Mándy Iván, Garaczi László és Weöres Sándor utazásról szóló szövegeiből összeválogatott izgalmas színjáték közönségei is lehetnek.
Közreműködik: Huzella Júlia színművész
Irodalmi különjáratunk a Petőfi Irodalmi Múzeum/Astoria és az Északi Járműjavító Dízelcsarnok/Eiffel Műhelyház között közlekedik a 9-es busz vonalán. A megállókban várjuk regisztrált vendégeinket, akiket (az indulás választott helyszínétől függően) először irodalmi, közlekedéstörténeti különlegességek szórakoztatnak kb. 20 perces utazásuk során, majd a Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik című időszaki tárlatunkban kalauzoljuk tovább az érdeklődőket, akik a PIM és az MMKM fotóanyagából válogatott izgalmas vetítést is megtekinthetik. Amennyiben az Északi Járműjavító Dízelcsarnoka a választott indulási helyszín, 45 perccel az indulás előtt csatlakozzon az Irodalmi különjárat tárlatvezetéséhez!
Menetrend:
Astoria 18:00 - Északi Járműjavító 18:20              Északi Járműjavító 18:30 – Astoria 18:50
Astoria 19:00 - Északi Járműjavító 19:20              Északi Járműjavító 19:30 – Astoria 19:50
Astoria 21:00 - Északi Járműjavító 21:20              Északi Járműjavító 21:30 – Astoria 21:50
Astoria 22:00 - Északi Járműjavító 22:20              Északi Járműjavító 22:30 – Astoria 22:50

Részvétel karszalaggal és előzetes regisztrációval ide kattintva: REGISZTRÁLOK
Bővebb információ az Átszállás irodalmi különjáratról: +36304984621

AProgramkaink az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában a Kőbányai út 24-28 szám alatti kiállít