Ugrás a tartalomra

Múzeumpedagógusaink nyerték a XIX. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó Múzeumpedagógiai Különdíját!

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum múzeumpedagógusai vehették át a XIX. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó Múzeumpedagógiai Különdíját az Egy tárgy egy történet. Örökség – generációk közötti érzékenyítés a műszaki eszközök megismerésén keresztül című programért! A programot itt lehet megnézni. Szeretettel gratulálunk a csapat tagjainak, Nagy Anikónak, Elek Ágnesnek és Bán Andrásnak és további sok sikert kívánunk nekik!

Az Egy tárgy egy történet – generációk közötti érzékenyítés a műszaki eszközök megismerésén keresztül című projekt eredetileg egy offline programként valósult volna meg, de a járvány megakadályozta ezt az elképzelést. Így a felhívás az online térben valósult meg.

Két generáció – idősek és fiatalok – tárgytörténeteit ütköztettük, múzeumi tér helyett, az otthoni térben, hiszen arra buzdítottuk a fiatalokat, hogy kérdezzék meg szüleiket, nagyszüleiket, hogy ők milyen tárgyakat használtak kommunikációra, szórakozásra, zenehallgatásra, milyen műszaki tárgyak fordultak elő otthonukban, milyen családi legendák, vicces események köthetőek ezekhez. Amikor a járványhelyzet lehetővé tette, "Légy Te is tervező!" elnevezésű családi napon élőben is gyűjtöttünk különféle történeteket, és ezekből állt össze egy kiállításvezető sétalap, amely a Műszaki Tanulmánytár A és B termében ad iránymutatást, személyes élmények alapján.