Ugrás a tartalomra

Nyári gyerekprogramok a Közlekedési Múzeum Bringára váltva című kiállításán

A Bringára váltva című időszaki kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek óvodás, általános- és középiskolás csoportok, az egész család vagy felnőtt közösségek számára is tartalmas, élményközpontú időtöltést biztosítanak.
Részvétel: előzetes egyeztetés után, érvényes belépővel, valamint ezen felül a gyerekek számára 600 forintos múzeumpedagógiai programjegy megváltásával lehetséges.

A jegyek online is megvásárolhatók!
További információ és jelentkezés: muzeumpedagogia@kozlekedesimuzeum.hu

Csoportos programot, múzeumi órát csak előzetes egyeztetés alapján tudunk biztosítani!
A múzeumpedagógiai programok során különböző szempontok szerint vizsgáljuk a kiállítást és az abban bemutatott kerékpárokat, műtárgyakat. Csoportos, tematikus tárlatvezetéseink keretében interaktív kiállításfelfedezésre hívjuk a gyerekeket, családokat, de felnőtteket is szívesen fogadunk. Műhelyprogramjaink keretében láthatósági eszközöket készítünk, és komplex felfedezősétára indulunk, hogy a biztonságos kerékpározás kellékeit, szabályait együtt ismerjük meg.

MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMOK
Időtartam: kb. 90 perc

Választható interaktív tárlatvezetések múzeumpedagógiai kísérőjeggyel
(előzetes bejelentkezéssel igényelhető, minimális létszám 10 fő)

Meg tudom csinálni!
Defekt, leeresztett gumi, nyikorgó fék, kattogó váltó…Talán Te is tapasztaltad ezeket a problémákat biciklizés előtt, közben és után. A kerékpárjavítás szerencsére nem mindig bonyolult, egy defektes gumibelső cseréje, a finomabb beállítások kis gyakorlással könnyen elsajátíthatók. A kiállítás felfedezése során együtt megnézzük, melyek a leggyakoribb, legjellemzőbb kerékpáros vészhelyzetek, és hogyan tudjuk gyorsan, hatékonyan, biztonságosan folytatni az utunkat, ha ezekkel szembesülünk. Segítségünkre lesz egy gyakorlott kerékpáros, aki saját, tanulságos történeteit is megosztja velünk, és mozgó szerelőládájában minden fontos szerszám megtalálható!
8 éves kortól ajánljuk.
     Időpontok: 2023. július 13. csütörtök
                       2023. augusztus 10. csütörtök

Bloomer, long skort és a nadrágcsipesz
A kerékpározás történetét is végigkíséri a divat változása. Izgalmas utazásra hívunk mindenkit, akit kíváncsi rá, hogyan hatott a női és férfi divatra a futógép, a velocipéd és a későbbi, könnyebben használható utódaik megjelenése. Néhány ruhadarabot fel is próbálunk, és a kiállításban található, interaktív járműveken ülve fotókon is megörökíthetjük az időutazó-átváltozásunkat.
6 éves kortól ajánljuk.
    Időpontok: 2023. július 27. csütörtök
                      2023. augusztus 17. csütörtök

Pattanj rá és pörögj fel!
A kerékpáros élmények, tudományos híradások, mesék és filmek, sőt!, dalok is  segítenek abban, hogy kiállítás interaktív elemeit felhasználva ismerkedhessünk meg a drótszamár történetével. Megtudhatjuk, hogy a gyerekek kezdettől használták-e a kétkerekes közlekedési eszközöket, milyen fejlesztések, vidám és máig a veszélyekre is figyelmeztető események kísérik az egyre nagyobb teret hódító bicikli kalandos útját.
4 éves kortól ajánljuk.
     Időpontok: 2023. július 6. csütörtök
                       2023. augusztus 3. csütörtök

Múzeum a kulisszák mögött
Archívumi dolgozó, múzeológus, műszaki munkatárs. Csak néhány munkakör, amelyek hozzátartoznak egy múzeum napi működéséhez. A foglalkozás során a múzeumi kollégák feladatain keresztül fedezzük fel a kiállítást, a különböző állomásokon beszélgetünk a  gyűjtési élményekről, gyűjteményről és természetesen a kiállított tárgyakról is.
7 éves kortól ajánljuk.
     Időpont: 2023. június 29., csütörtök
                     
Gyorsabb, okosabb, fényesebb
Velocipéd, tandem, teherbringa, rekumbens… Talán mindenki hallotta már ezeket a speciális kerékpártípusokat jelölő szavakat. Bringára váltva című kiállításunk bővelkedik az egyedi, akár házilag eszkábált, különleges, vagy éppen furcsa bicikliktől. Inspirálódjatok ezekből,  játékos tervezésre invitálunk benneteket! Ti milyen különleges, a személyes igényeiteknek megfelelő bringát terveznétek? Hogyan képzelitek el a jövő drótszamarait? Alkotófoglalkozásunk során ezekre a kérdésekre keressük a választ.
8 éves kortól ajánljuk.
    Időpontok: 2023. július 20. csütörtök

Nyárbúcsúztató családi műhely
    Időpont: 2023. augusztus 24. csütörtök