Ugrás a tartalomra

Online tartalmaink

Múzeumunk a márciusban elkezdődött különleges helyzetben folyamatosan bővítette online elérhető tartalmait. Ez a veszélyhelyzet lezárultával sem szűnik meg, gyűjteményünk napról-napra bővül!

Sorozatok Youtube csatornánkon 


Most induló sorozatunkkal az iskolákat, az online oktatást szeretnénk. segteni A folyamatosan közzétett filmeken világhírű magyar tudósok és közlekedési szakemberek fogják bemutatni alkotásaikat, fejlesztéseiket. A következő hetekben többek között bemutatjuk Wenczel Klárát, aki kidolgozta a színtévesztők látását korrigáló szemüveglencsék ötletét, Örsi Ferencet, az Ikarus 300-as buszcsalád formatervezőjét, Bojár Gábort, az ARCHICAD-ot, a világ egyik legismertebb építészeti szoftverét létrehozó cég alapítóját, vagy Somlóvári Lászlót a MAHART volt vezérigazgatóját is.

Sorozatunk folyamatosan bővül! A jelenleg elérhető kisfilmek:

Prof. Stefan Lengyel, nemzetközileg elismert ipari formatervező, többek között a főváros közlekedését sokáig meghatározó Ganz villamosok egyik megalkotója:

https://youtu.be/YdcpupIfIEA

Somlóvári László, a MAHART korábbi vezérigazgatója:

https://youtu.be/dIDMoRfhBmM

Örsi Ferenc, ipari formatervező, az Ikarus 300-as buszcsalád "megálmodója" :

https://youtu.be/a-O_ALspwp4

Kisteleki Mihály, a MÁV volt igazgatója:

https://youtu.be/69caMJS_4Dc

Márkus Imre, az Északi Járműjavító utolsó igazgatója:

https://youtu.be/80QBYEoBs9k

Aba Botond, a BKV volt vezérigazgatója:

https://youtu.be/vrU7cfFtPp8

Garadnai András, a MAHART hajójavító egykori igazgatója:

https://youtu.be/nLBcfpj0oaw

László Anna, gépészmérnök, az Ikarus 286-os tervezője:

https://youtu.be/LX3ft6YMxB0

Villányi György gépészmérnök, a Ganz-gyár egykori főmérnöke:

https://youtu.be/5Q48brN_Wds

 

 

 

Youtube csatornánkon lehetőséged van visszanézni korábbi évek eseményeit is, kiállításainkról készült hangulatképeket, bemutatóinkat is. E mellett bepillanthatunk egy restaurátor műhelyébe, de megnézheted azt is, hogyan formálódtak az elképzelések új múzeumunkról. Ha a buszok, villamosok világa érdekel, ebben a témában is érdekes videókat találsz!

 

Virtuális kiállítások honlapunkon

Múzeumunk honlapján időről-időre közzéteszünk "virtuális kiállításokat" - olyan különálló digitális tartalmakat, ahol szakembereink egy témát járnak körbe, sok-sok digitális forrással is kiegészítve az ismeretterjesztő szövegeket. Jelenleg két ilyen kiállításunk elérhető, de hamarosan újabb tartalmakat is közzéteszünk!

 

A Korbuly család szerepe a hazai ipartörténetben

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az 1963-ban a Dutra traktor tervezéséért Kossuth-díjat kapott Korbuly János leszármazottainak ösztönzésére elkészítette történetének első virtuális kiállítását. A Korbuly család tagjainak képekkel, filmfelvételekkel illusztrált története az elmúlt 150 év történelméről is képet ad, de hasznos lehet a hazai ipartörténet mérföldköveit bemutató előadáson vagy tanórán is.

http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/s/korbuly/page/welcome

 

„Turista az, aki útra kel…” A tudós és hegymászó Eötvös Loránd fényképei

Kevesen tudják, hogy Eötvös Loránd, a feltaláló, kutató fizikus korának egyik legnevesebb magyar hegymászója és az amatőr fotózás egyik első művelője is volt. Legújabb virtuális kiállításunk arra a fantasztikusan érdekes hagyatékra épül, amelynek egy részét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum őrzi, és most kollégáink teljeskörűen feldolgozták. Eötvös Loránd itt közzétett felvételeinek többsége a sziklacsúcsok meghódítását dokumentálja, de láthatjuk Budapestet és környékét, illetve tudományos munkásságának állomásait, kísérleteit, valamint a családi mindennapok pillanatait is.
http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/s/eotvos/page/nyito

 

Vizuális propaganda a vasúton az 1950-es években

Virtuális kiállításunk célja a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum archívumában található propagandaplakátokból készült válogatás bemutatása. Az 1948 és 1956 között keletkezett tételek közül kiemelkedik az Ütköző című faliújság-plakát, amelynek – két szám kivételével – teljes sorozatát őrzi a múzeum.  A politika jelenléte a munkahelyeken a kor emberének megszokott látványt nyújtott, emellett folyamatosan figyelmeztette is a munkásokat a pártállam elvárásaira is. Virtuális kiállításunk a vasút II. világháború utáni helyzetéről, a pártállam erről alkotott elképzeléseiről és a mindennapi nehézségekkel, kihívásokkal szembenéző vasutasokról szól. 

 http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/s/utkozo/page/intro

 

50 éves a "piros metró"

Virtuális kiállításunk célja, hogy bemutassa az 50 éves 2-es vagy más néven „piros” metró történetét az építkezés megkezdésétől az átadásig. A mélyen a föld alatt futó új tömegközlekedési eszköz alapjaiban változtatta meg fővárosunkat és lakóinak életét, magával hozva a felszín átalakulását is. Első mélyvezetésű metróvonalunk történetét egy képekkel, tervrajzokkal és filmhíradókkal színesített kiállítással tárjuk a látogató elé, amelynek törzsanyaga a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményeiből származik.

http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/s/metro50/page/bevezeto

 

Ferihegy 70

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér május 7-én ünnepelte fennállása 70 éves évfordulóját. Magyarország legfontosabb közforgalmi repülőtere az ország legismertebb – bár már nem egyedüli – nemzetközi légikikötője. Fennállása alatt 3,5 millió fel- és leszállással 240 millió utast indított és fogadott – Magyarország jelenlegi teljes lakossága tízszer fordulhatott volna meg a területén. A virtuális kiállítás a repülőtér születésének és fejlődésének bemutatása mellett betekintést nyújt a fővárosi légikikötők történetébe, valamint a Ferihegyhez kötődő érdekességekbe is.

http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/s/ferihegy70/page/bevezeto

 

 

Múzeumpedagógia

Bár ebben a rendkívüli helyzetben nem tudjuk fogadni a látogatókat, iskolás csoportokat, de továbbra is azon dolgozunk, hogy a kultúra és az új ismeretek mindenkihez eljuthassanak!

Szeretnénk igazán hasznos, akár az iskolai tananyaghoz, akár az otthoni kikapcsolódáshoz online tartalmat, ötleteket biztosítani.

Múzeumpedagógusaink a hirtelen megváltozott körülmények között sem pihennek, folyamatosan egyre újabb anyagokkal segítik az iskolák és az iskolás korúak, és az otthon maradók felkészülését és hétköznapi életét.

Legújabb játékos feladványukat most itt is elérhetitek, további tartalmaikat pedig folyamatosan közöljük a közösségi médiában, múzeumpedagógusaink saját oldalán és hírlevelünkben is!

Elsőként a világhíres magyar találmányok megismerésére buzdítunk titeket!
Műszaki Tanulmánytár gyűjteményét (is) kutatva, az otthonotokban körülnézve milyen háztartási, műszaki eszközöket, játékokat találtok? Tudjátok-e, hogy ezeket kiknek köszönhetjük? Magyar feltalálók munkásságaiból csemegézve, a teljesség igénye nélkül, ehhez
kapcsolódóan mutatunk nektek egy izgalmas alkotási lehetőséget és egy hozzá kapcsolódó játékot.

Jó szórakozást kívánunk hozzá!

Bármilyen kérdés, kérés merül fel bennetek, írjatok nekünk itt, vagy a muzeumpedagogia@kozlekedesimuzeum.hu e-mailcímre!

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Kapcsolódó tantárgyak: történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek; hon- és népismeret; matematika; természetismeret; fizika; kémia; földrajz; vizuális kultúra; informatika; ének- zene; technika, életvitel és gyakorlat

Itt találjátok a játékot:

https://learningapps.org/watch?v=psev2m3fj20

 

Tanulmányok, kutatási eredmények a Közlekedési Múzeum honlapján

Honlapunk érdekes olvasnivalókat is kínál a közlekedés és a technikatörténet iránt érdeklődőknek!

Ha többet szeretnél megtudni különleges mozdonymodell-gyűjteményünkről, vagy a hazai gőzhajózás kezdeteiről, esetleg a közlekedés történetével kapcsolatban van szükséged információra, most beleáshatod magad az oldalunkon található, letölthető formában közzétett tanulmányokba! 

https://www.mmkm.hu/hu/kutatas/letoltheto-kiadvanyaink

 

A Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle

 

A Szemle a megújuló Közlekedési Múzeum megújuló szakmai kiadványa. A majd’ 300 oldalas első szám a múzeum munkatársainak kutatási eredményeit ismerteti. A szerzők egyebek mellett olyan témákat dolgoztak fel, mint a magyar gőzhajózás hőskora, a hazai autósport története, a Rákóczi híd megépítésének előzményei, a repülőnapok jelentősége, vagy éppen Balázs Mór élete és műve. 
A Szemle első számának cikkeit lapozható formában tettük közzé, de letölthető egyetlen pdf fájlként, vagy akár külön-külön, tanulmányonként is!

 

https://www.mmkm.hu/hu/kutatas/kozlekedes-es-technikatorteneti-szemle