Ugrás a tartalomra

Átkelő Ötletpályázat

A Közlekedési Múzeum Ötletpályázata közlekedési témájú köztéri művészeti alkotások megtervezésére

A közlekedés hatással van életünkre, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiemelt célja pedig ennek hiteles bemutatása. Szeretnénk ösztönzni az erről való gondolkodást, párbeszédre hívni közönségünket, a fenntartható városi közlekedés üzenetét kreatív módon is megosztani.

Legfrissebb tervünk egy újfajta részvétel Budapest életében, szeretnénk a város forgalmas közterein, csomópontjain izgalmas, elgondolkodtató alkotásokkal pop-up jelleggel jelen lenni. 

A Múzeum 2019-ben időszaki kiállítást és kapcsolódó rendezvénysorozatot tervez megvalósítani a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, a Közlekedési Múzeum jövőbeni helyszínén. A kiállítás a villamosra, mint design-tárgyra és mindennapi életünkben betöltött szerepére fókuszál, felhívva a figyelmet a városfejlődés, az utcakép, térhasználat és villamosközlekedés kapcsolatára is.

Budapest az egyik „legvillamososabb" város a világon, Európában először itt alakítottak ki belvárosi hálózatot, melynek mutatói nemzetközi összehasonlításban ma is kiemelkedők. Sőt, amellett, hogy a budapesti villamosnak van az egyik legrégebbi múltja, közkedvelt közlekedési forma, és komoly jövő is áll előtte.

Céljaink megvalósítása, és a tervezett Villamos kiállítás kommunikációs támogatása érdekében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ötletpályázatot hirdet közlekedési témájú köztéri művészeti (public art, community art) alkotások megtervezésére.

Az 5 legjobb ötlet alkotóját a Múzeum, mint az ötletpályázat kiírója – a Múzeum és a díjazásban részesítendő Alkotó közti felhasználási szerződés felek általi aláírását követően - díjazásban részesíti. Egy díjazott mű legalább 50.000 Ft díjazásban részesül, a díjazottak között összesen 750.000 Ft kerül kiosztásra.*

MILYEN ALKOTÁSSAL LEHET PÁLYÁZNI?

Jelen ötletpályázat alapján olyan, Budapest forgalmas közterein, csomópontjaiban, vagy később akár a volt Északi Járműjavító területén megvalósítható public art alkotások, installációk, performanszok ötletét, tervét díjazza a Múzeum, melyek megfelelnek a pályázat tartalmi követelményeinek, megvalósításuk hozzájárulhat a Villamos kiállítás kommunikációjához, nagyobb célközönséghez 
érnek el, arra ösztönözve nézőiket, hogy tekintse meg a kiállítást.

Az ötletpályázaton a fentiek értelmében bármilyen művészeti ághoz tartozó, bármilyen médiumot alkalmazó, bármilyen eszközzel, technológiával megvalósítható alkotás, installáció, előadás, produkció, performansz (továbbiakban együttesen: alkotás) tervével, ötletével indulni lehet.

Az alkotások témája, üzenete, megvalósítási módja kapcsán a Múzeum az alábbi elvárásokat támasztja:

  • Az alkotás kreatív és innovatív.
  • Az alkotás interaktivitásra épít, bevonja a nézőt.
  • Az alkotás témája a közlekedéshez kapcsolódik, üzenete megfelel a Múzeum által közvetíteni kívánt értékeknek, kapcsolódik a Villamos kiállítás tematikájához, vagy a fenntartható közlekedés üzeneteihez.
  • Az alkotás forgalmas közterületen valósítható meg, létrejötte jelentős nézőszám elérésére alkalmas, hozzájárul a Múzeum online jelenlétének növeléséhez, jól kommunikálható, látogatót vonz a kiállítás számára.
  • Az alkotás közérthető és befogadható hazai és nemzetközi közönség számára egyaránt.

KI NYÚJTHAT BE PÁLYÁZATOT?

Az ötletpályázaton részt vehet bármely természetes vagy jogi személy, egyéni vállalkozó, illetve ezek csoportja. Egy alkotó, ötletgazda több pályázatot is benyújthat, vagy több pályázatban is részt vehet közreműködőként.

HOGYAN ÉS MEDDIG LEHET PÁLYÁZNI?

Jelen felhívás alapján pályázatot a felhíváshoz kapcsolódó pályázati útmutató alapján, a kapcsolódó adatlap kitöltésével és a megfelelő mellékletek csatolásával lehet benyújtani. A pályázati anyagot az otletpalyazat@kozlekedesimuzeum.hu címre kell megküldeni a határidő lejártáig.

A pályázatok benyújtásának határideje 2019. április 15. 24:00.

*A díjakat megkötött felhasználási szerződés alapján fizetjük ki.

Letölthető dokumentumok