Ugrás a tartalomra

Kiállításon mutatjuk be az új Közlekedési Múzeum terveit

A magyar ipartörténet kiemelkedő örökségének számító kőbányai egykori Északi Járműjavító területén létrehozandó új múzeumegyüttesre a Közlekedési Múzeum 2018-ban írt ki nemzetközi építészeti tervpályázatot. A helyszínre sikeres hazai és világhírű nemzetközi építészirodák álmodták meg az új Közlekedési Múzeumot. Az első helyezett Diller Scofidio + Renfro építésziroda tervei mellett augusztus 7-től szeptember 15-ig a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben a múzeum kiállítja az összes beérkezett pályaművet. A Közlekedési Múzeum a kiállítás megnyitására megjelentetett Octogon magazin különszámában is összefoglalja a pályázat eredményeit.

„A közelmúltban világszerte számos példát láthattunk arra, hogy egy barnamezős kulturális beruházás egész városrészek megújításának katalizátora lehet. A múzeum nemzetközi tervpályázatára beérkezett pályamunkák magas színvonala biztosítja azt, hogy a kőbányai rozsdaövezetben fekvő hét hektáros terület megújítása egy hasonló sikertörténet legyen Budapesten. Európa egyik legelső, idén 120 éves Közlekedési Múzeumának átfogó megújítása iránt neves hazai és nemzetközi építészirodák érdeklődtek. A pályázat első díját a Diller Scofido + Renfro építésziroda kapta együttműködésben magyar partnerükkel, az M-Teampannonnal, de a nyertes mellett a nemzetközi zsűri által díjazással, vagy megvétellel jutalmazott pályaműveket, valamint az összes beérkezett munkát megmutatjuk most az érdeklődőknek. Ez a fokú szakmai érdeklődés és a tervek magas színvonalú kidolgozottsága mutatja, hogy a Közlekedési Múzeum megújítása nemcsak rendkívül összetett feladat, hanem óriási lehetőség is Budapest, valamint a hazai múzeumi élet számára is.”- hangsúlyozta a tervpályázati eredményeket bemutató megnyitón Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

 

A megnyitó alkalmával Vitézy Dávid főigazgató, Winkler Nóra, a nemzetközi zsűri egyik tagja, és Erő Zoltán építész értékelték a múzeum sikeres nemzetközi tervpályázatának eredményeit. A múzeum tervpályázatát a megelőző hónapokban óriási hazai és nemzetközi szakmai érdeklődés kísérte. A megadott határidőre összesen 13 neves építésziroda pályamunkája érkezett be, a tervek kiértékelésére pedig a múzeum nemzetközi zsűrit állított fel. A bírálóbizottság végül három díj és két megvétel kiosztásáról döntött. Az eredményt a múzeum február 28-án jelentette be a volt Északi Járműjavító dízelcsarnokában. A pályázat első díját a Diller Scofido + Renfro építésziroda kapta együttműködésben magyar partnerükkel, az M-Teampannonnal. A második díj a francia Reichen et Robert & Associés, az amerikai Ralph Appelbaum Associates, valamint a magyar PLANT Atelier Kis Péter együttműködésének járt. A harmadik helyezést az Építész Stúdió és a lett H2E közös pályázata kapta. A két megvásárolt pályamunkát a brit Foster & Partners és a magyar CÉH közös csapata, valamint a német gmp International készítette.

 

A pályázaton részt vett valamennyi építésziroda munkáit a múzeum mindenki számára megtekinthetővé teszi az intézményrendszerhez tartozó Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben, a II. kerületi Bem József utca 20-ban. A látogatók a kiállított tervek mellett a kőbányai terület történetébe, ipari örökségi értékeibe és a múzeum 120 éves fennállásának meghatározó pillanataiba is bepillantást nyerhetnek, így a nagyközönség részletesen is megismerheti az új Közlekedési Múzeum átfogó megújítását.

 

A kiállítás megnyitójára a múzeum az Octogon kortárs építészeti magazin különszámával is készült, melyben interjúk, látványtervek és további részletek egészítik ki a kiállítás anyagát.

 

A nemzetközi tervpályázaton részt vett építészirodák:

 

3h építésziroda

Atelier Brückner

BIG - Bjarke Ingels Group

CÉH, Foster + Partners

David Chipperfield Architects

Diller Scofidio + Renfro

Eisenman Architects

Építész Stúdió, H2E

gmp international

Közti

Lacaton & Vassal Architectes

Reichen et Robert & Associes Architectes Urbanistes; Plant Atelier Peter Kis; Ralph Appelbaum Associates

Schmidt Hammer Lassen Architects

 

A kiállítás szeptember 15-ig tekinthető meg, a Budapest, II. kerület, Bem József utca 20. szám alatt található Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben.

 

Fotók: Közlekedési Múzeum