Ugrás a tartalomra

Új híd a Dunán - 15+1 híd Budapesten kiállításmegnyitó

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében Új híd a Dunán – 15+1 híd Budapesten címmel nyílt új időszaki kiállítás Budán, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben. A tárlat nem csak a Galvani utca – Illatos út vonalában megépítendő Új Duna-híd nemzetközi tervpályázatának munkáit mutatja be, hanem Budapest páratlan hídjainak kultúrtörténeti aspektusait is.

 „Fontos, hogy Budapest új hídja erőteljes állítás legyen a város déli peremén, valami, ami egyszerre öleli át a várost, sugároz erőt, lendületet, dinamizmust, méltóságot. A nyertes pályamű ezen feltételeknek messzemenőkig megfelel.”  – mondta Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, a tervpályázat bíráló bizottságának elnöke a nyertes pályaműről. Az UNStudio és BuroHappold Engineering tervét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, egyúttal a bíráló bizottság közlekedési szakértője, Vitézy Dávid így méltatta: „Urbanisztikai szempontból a leginkább kidolgozott pályamű, egyszerre építészeti és városképi jel, de tradicionális és funkcionális hídszerkezet is, túlkapások nélkül.”

 

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár és Vitézy Dávid a Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitotta meg a főváros hidjait bemutató új tárlatot. A kiállításon megtekinthetjük az Új Duna-híd nemzetközi tervpályázat összes, vagyis mind a 17 pályaművét, sőt a fővárosi hidak szerepéről, a város közlekedésére gyakorolt sokrétű hatásukról is képet kapunk. A látványterveket infografikák, animációs filmek, hibrid fotók és történeti tárgyak kísérik, melyek segítségével a látogató a budapesti városfejlődés összefüggésrendszerébe illesztheti nemcsak a tervezett hidat, hanem a főváros már meglévő hídjait is.

A Közlekedési Múzeum és a Kultúrgorilla kurátori csapat koncepciója szerint a budapesti Duna-hidak története egyben Budapest történetét is bemutatja. A hidak az innováció lenyűgöző példái, melyekre teljes joggal lehetünk büszkék városunkban. Létrehozásukat mindig élénk viták követték, sokszor évekig, sőt évtizedekig kellett várni, mire az első álmokból tervek, majd valós hidak születtek. A kész hidak aztán Budapest infrastruktúrájának szerves részévé váltak, szerepük azonban minden korban több volt az átkelés biztosításánál. Nem csak a közlekedést segítik, és ezzel egész városrészek életét változtatják meg, hanem jelképként, látványosságként is funkcionálnak. Vagyis egy új híd létrehozásával mindig változik, formálódik a város is. A Budapest területén meglévő 15 hídhoz most egy új csatlakozik.

A kiállítás 2018. május 29-től szeptember 30-ig látogatható a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben (II. Bem József utca 20.), keddtől szombatig 10.00 és 16.00 óra között.

 

Helyszín:

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

Cím: 1027 Budapest, Bem József utca 20.

Telefon: +36-30-693-3408

 

Fotók: (nyertes Új Duna-híd látványterv: UNStudio, BuroHappold Engineering, hibrid kép: Neményi Márton, kiállításfotók: Közlekedési Múzeum)

 

Animáció teaserek:

www.kozlekedesimuzeum.hu/hu/ujdunahid

 

Weboldal

www.kozlekedesimuzeum.hu/hu/ujdunahid

www.ujdunahid.hu

 

Kurátor és design menedzsment

Kultúrgorilla (Göttler Anna, Oravecz Júlia, Tornyánszki Éva)

 

Installáció

Paradigma Ariadné

 

Arculat

Hidden Characters

 

Szakértő tanácsadó

Vitézy Dávid, Dr. Zsigmond Gábor, Iványi Bálint, Domonkos Csaba

 

Hibrid fotók

Neményi Márton

 

Animáció

Ásmány Zoltán, Egely Katalin, Kirsch Ádám, Tompa Borbála

 

Videó

Varga Koritár Attila

 

Tartalomfejlesztő munkatárs

Lelkes Szilvia, Kertész Anna

 

Narráció

Szvetnyik Kata

 

Fordítás

Körmendi Gabriella, Csertői Veronika

 

 

Délelőtti megnyitó fogadásunkon beszédett mondott Fürjes Balázs Budapestért és agglomerációért felelős államtitkár, illetve Vitézy Dávid főigazgató.

 

Fotók: Nyitrai Dávid