Ugrás a tartalomra

Új kiállítás nyílt Egyre közelebb! Ausztria - Magyarország felfedezi a Dunát és a Fekete-tengert címmel

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány közös időszaki kiállítása

Az Egyre közelebb!  Ausztria - Magyarország felfedezi a Dunát és a Fekete-tengert című kiállítás a dunai gőzhajózás fejlődéséről, hatásairól ad átfogó képet annak első éveitől egészen az I. világháború kitöréséig. A kiállítás korábban nagy sikerrel és komoly nemzetközi tudományos érdeklődés mellett már látható volt Isztambulban és több romániai múzeumban is. 

A most Budapesten megnyílt kiállítás Isztambulból indult, ahol a megnyitó alkalmából nemzetközi tudományos szimpóziumot tartottak. Később Románia al-dunai és a Fekete-tenger mentén fekvő városainak múzeumaiban és kulturális fesztiváljain is láthatták az érdeklődők a tárlatot. Most Budapesten tekintheti meg a nagyközönség a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből válogatott hajómodelleket, a Múzeum archívumában őrzött fotókat, térképeket, régi menetrendeket és dokumentumokat, melyek segítségével jól megismerhető az Al-Duna kereskedelmi, kulturális és turisztikai fellendülésének kezdete. A kiállítást vetítések is színesítik, melyeken korabeli felvételek láthatók az 1870-es évek panoráma városképeiről Bécstől a Duna-deltáig, a századforduló újpesti hajógyárainak balkáni exportra épült hajóiról, valamint a Vaskapu-szabályozásról, a Vaskapu-szoroson való áthaladásról.

A kiállítás egyik legértékesebb tárgya a Corvin gőzhajó több mint százéves modellje. A hajó eredetileg az első világháború előtt menetrend szerint szállított árukat a Vaskapun át Budapest és Isztambul között. A 19. században az al-dunai, balkáni, török és közel-keleti kapcsolatok elindításának időszaka volt, amihez nagyban hozzájárult a közlekedés fejlődése.

188 évvel ezelőtt, 1834. április 14-én haladt át először a Vaskapu-szoroson az Első Dunagőzhajózási Társaság Argo nevű gőzhajója. Az esemény mérföldkő volt a dunai hajózás történetében, mivel az ezt követő években épült ki az összeköttetés Bécs, Pest-Buda és Konstantinápoly között. Korábban gróf Széchenyi István 1830-as al-dunai útja is segített ráirányítani a figyelmet ezeknek a kapcsolatoknak a fontosságára. Később a Vaskapu szabályozása nyitott új lehetőséget a dunai forgalom számára. A Vaskapu-szoros kulcsfontosságú volt a szállítmányozás, a kereskedelem fejlődése szempontjából, kedvező hatással volt a térség turisztikai és a kulturális fellendülésére is.

A tárlat augusztus végéig tekinthető meg a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen.

 

        

Egyre közelebb! Ausztria - Magyarország felfedezi a Dunát és a Fekete-tengert