Ugrás a tartalomra

Új kiállításunk nyílt Zalaegerszegen az Ikarus történetéről

A Közlekedési Múzeum a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeummal (MOGIM) együttműködésben megnyitotta Ikarus – A Busz című kiállítását Zalaegerszegen, szeptember 3-án, pénteken délután. 

A MOGIM-ban tekinthető meg a Közlekedési Múzeum Ikarus – A Busz című tárlata szeptember 4-től. A tárlat a székesfehérvári Ikarus gyár és az Általános Mechanikai Gépgyár történetét mutatja be, számos egyedi és fontos műtárgy, makett és rajz is kiállításra került az Ikarus gyár történetéből. A kiállítás a Közlekedési Múzeum 2019 májusától júliusig, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban megnyílt tárlat anyagára építkezik, a gyűjteményt a MOGIM a Zala Volántól történetét feldolgozó tablókkal egészítette ki.

A szeptember 3-i megnyitón felszólalt Péter Károly, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója, Böjte Sándor Zsolt, Zalaegerszeg önkormányzati képviselője és Kameniczky Ákos, a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója. A kiállítást Merczi Miklós, a Közlekedési Múzeum muzeológiai főosztályvezetője nyitotta meg.

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum fontosnak tartja a hazai közlekedéstörténet bemutatását Zalaegerszegen a múzeumban, ugyanis az elmúlt bő egy évszázadban a közlekedés és az olajipar elválaszthatatlanul összefonódtak, hiszen a a gépjárművek üzem- és kenőanyagát az olajipar biztosította, s biztosítja nagyrészt napjainkban is. A kiállításban a Volánbusz Zrt. jóvoltából kiállításra került az éppen Zalaegerszegen restaurálás alatt álló emeletes Ikarus eredeti JÁFI típusú ritkaságszámba menő motorja, valamint egyéb érdekességek is.

Az Ikarus-örökség gondozása a Közlekedési Múzeum kiemelt missziója. Az intézmény 2016. óta megkezdett gyűjteményfejlesztési programjának keretében számos autóbuszt mentett meg, éppen egy hete, augusztus 27-én adta át frissen restaurált Faros Ikarusát, amelyet egy méhészetből mentett meg. A hazai autóbuszgyártás nemzetközileg is jól ismert produktumainak megmentése mellett a múzeum egyéb tárgyi emlékek megmentésén is dolgozik, egyebek mellett a teljes Ikarus-fotóarchívum gondozása is a múzeum feladata.

Az Ikarus 55 éves történelme alatt összesen közel 300 ezer autóbuszt gyártott, ezekből 83 országba mintegy 240 ezer Ikarus buszt exportáltak.

Az Ikarus – A Busz című kiállítás megtekinthető a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban szeptember 3-tól 2021. szeptember 3-tól 2022. május 29-ig, keddtől vasárnapig 10:00-tól 18:00-ig, cím: 8900 Zalaegerszeg,
Falumúzeum utca.