Ugrás a tartalomra

Új könyv jelent meg a Lánchídról a Közlekedési Múzeum gondozásában

A Kossuth Múzeumhajón mutatta be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Domonkos Csaba A Lánchíd története 1849-től a XXI. századig című könyvét. A hiánypótló kötet olvasmányos, közérthető formában ismerteti 150 éves fővárosunk és a 175 évvel ezelőtt átadott Lánchíd egymástól elválaszthatatlan kapcsolatát.

A Lánchíd fővárosunk nemzeti büszkesége, amely egyfelől csaknem két évszázada kitartóan szolgálja, másfelől bizonyos értelemben megteremtette, jelképesen egyesítette a Duna által kettészelt nagyvárost. Talán szerepe lehetett ily módon abban is, hogy felépülte után nem sokkal a közigazgatási egyesítés is megtörtént, és létrejöhetett Budapest. E szimbolikus erejű híd történetéről eddig mégsem készült átfogó feldolgozás annak átadása óta. Domonkos Csaba könyve − történészszemmel, több évtizedes kutatómunkát követően, műszakilag is helytállóan − végigköveti Budapest és a Lánchíd történetét a híd átadásától (1849) kezdve egészen a XXI. századig. A kötet segítségével felfedezhetjük az eddig ismeretlen kuriózumokat, jelen esetben a szó szoros értelmében az utolsó láncszemig. Olvasás közben az ismerős oroszlánokkal is találkozhatunk, megismerhetjük a korabeli közlekedés szabályait, betekinthetünk a híd üzemeltetésének és fenntartásának rejtelmeibe, valamint a híd vélhető jövőjéről is képet kaphatunk.

A kötetet március 7-én a múzeum gyűjteményébe tartozó Kossuth Múzeumhajó fedélzetén mutatták be. Az eseményt dr. Bartal Tamás helyettes államtitkár (ÉKM) nyitotta meg, a szakmai kerekasztal-beszélgetésben részt vett dr. Schneller Domonkos, a múzeum főigazgatója, Domonkos Csaba szerző, az intézmény főmuzeológusa és Fazekas János, a Lánchíd hídmestere. A hétköznapi életet és a tudományos kutatásokat egyaránt érintő pódiumbeszélgetést Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet igazgatója moderálta. A kerekasztal-beszélgetést szerzői dedikálás követte.

Dr. Schneller Domonkos főigazgató arról is hírt adott, hogy az általa képviselt 125 éves intézmény májustól − Energiamix a közlekedésben címmel - új időszaki kiállítást nyit az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.
Az új kötet elérhető a Múzeum webshopjában: https://kozlekedesimuzeum.hu/webshop/

 

        

Új könyv jelent meg a Lánchídról a Közlekedési Múzeum gondozásában