Ugrás a tartalomra

Virtuális kiállításaink

Tárlatok a weben

Virtuális kiálításaink otthonról is elérhető tárlatok, amelyek egy-egy témát járnak körbe alaposan, képek szövegek és videók segítségével!

A közlekedés, a technika és a tudományok világát kutatjuk, kiállításaink száma egyre bővül, figyeld ezt az oldalt, és közösségi média csatornáinkat is!

A Korbuly család szerepe a hazai ipartörténetben

A Korbuly família tagjai ott voltak az olasz villanyvasutak építésénél, az első világháború után segítettek a Weiss Manfréd csepeli gyárát átállítani civil termékekre. Részt vettek a Weiss Manfréd közúti járműveinek, harckocsijainak, repülőgépeinek és világhírű tolópadjainak megszerkesztésében, a második világháború után a Vörös Csillag Traktorgyár világhírű Dutra traktorának főbb konstrukciós megoldásain dolgoztak. Első virtuális kiállításunk e család történeteén keresztül a hazai ipar utolsó száz évéről is részletes képet ad.

Tudj meg többet!

 
 

„Turista az, aki útra kel…” A tudós és hegymászó Eötvös Loránd fényképei

Eötvös Loránd feltaláló, kutató fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, nem utolsósorban pedig korának egyik legnevesebb magyar hegymászója és az amatőr fotózás egyik első művelője is. Utóbbi két érdeklődési kör összekapcsolódása hozta létre azt az unikális hagyatékot, amelynek egy részét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum őrzi. A felvételek túlnyomó többsége a sziklacsúcsok meghódítását dokumentálja, ugyanakkor Eötvös a hegymászás mellett más témákat is talált a fényképezéshez. Így Budapestet és környékét, tudományos munkásságának állomásait, kísérleteit, méréseit, valamint a magánélet, a családi mindennapok pillanatait is megörökítette. Virtuális kiállításunkban Eötvös Loránd vizuális történetmeséléséből közlünk gazdag válogatást.

Tudj meg többet!

 

 

MOZGÓSÍT A RAJZ, LELEPLEZ A KARIKATÚRA – VIZUÁLIS PROPAGANDA A VASÚTON

Virtuális kiállításunk célja a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum archívumában található propagandaplakátokból készült válogatás bemutatása. Az 1948 és 1956 között keletkezett tételek közül kiemelkedik az Ütköző című faliújság-plakát, amelynek – két szám kivételével – teljes sorozatát őrzi a múzeum. A képi propaganda a kommunista párt nyelvén és céljai szerint fogalmazta meg üzeneteit, ugyanakkor a karikatúrákon az ideológia torzításai és manipulációi mellett a vasúti dolgozók mindennapjai is megelevenednek.Virtuális kiállításunk a vasút II. világháború utáni helyzetéről, a pártállam erről alkotott elképzeléseiről és a mindennapi nehézségekkel, kihívásokkal szembenéző vasutasokról szól.

Tudj meg többet!

50 éves a "piros metró"

Virtuális kiállításunk célja, hogy bemutassa az 50 éves 2-es vagy más néven „piros” metró történetét az építkezés megkezdésétől az átadásig. A kelet-nyugati metróvonal megszületése hosszú folyamat volt, az első tervektől az avatószalag átvágásáig hosszú évtizedek teltek el, de az építés is 20 évig tartott. A mélyen a föld alatt futó új tömegközlekedési eszköz alapjaiban változtatta meg fővárosunkat és lakóinak életét, magával hozva a felszín átalakulását is. Első mélyvezetésű metróvonalunk történetét egy képekkel, tervrajzokkal és filmhíradókkal színesített kiállítással tárjuk a látogató elé, amelynek törzsanyaga a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményeiből származik.

Tudj meg többet!

Ferihegy 70

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér május 7-én ünnepelte fennállása 70 éves évfordulóját. Magyarország legfontosabb közforgalmi repülőtere az ország legismertebb – bár már nem egyedüli – nemzetközi légikikötője. Fennállása alatt 3,5 millió fel- és leszállással 240 millió utast indított és fogadott – Magyarország jelenlegi teljes lakossága tízszer fordulhatott volna meg a területén.

A virtuális kiállítás a repülőtér születésének és fejlődésének bemutatása mellett betekintést nyújt a fővárosi légikikötők történetébe, valamint a Ferihegyhez kötődő érdekességekbe is.

Tudj meg többet!

        

Virtuális kiállításaink