Ugrás a tartalomra

Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiemelt feladatának tartja, hogy saját kiadásában megjelenő tudományos folyóiratában évről évre fontos tanulmányokat publikáljon a közlekedés- és technikatörténet témakörében.

A Múzeum legfontosabb céljai közé tartozik, hogy megújulását a tudományos életben is megmutassa. A Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle tudományos folyóiratként való megjelenésével a Múzeum a közlekedés- és technikatörténet tudományos műhelye kíván lenni. Intézményünk tudományos munkatársai mellett megtiszteltetésnek érezzük, hogy más kutatóintézetek, egyetemek kutatói is erősítik a szakmai színvonalat és ezzel Múzeumunk szervesen kapcsolódhat a tudományos vérkeringésbe.

A Szemle megjelentetésével az is célunk, hogy olyan köteteket szerkesszünk, amelyet egyszerre vehet kezébe a szűkebb, szakmai közönség, de célunk, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érdekes és színvonalas tartalmat kínáljunk. Ezért a Szemlében megjelent tanulmányok szövegeit olyan vizuális forrásokkal gazdagítjuk, amelyek gyűjteményeink digitalizálásával váltak elérhetővé és egyedülálló bepillantást engednek a közlekedés- és technikatörténetbe.

A Közlekedési Múzeum Évkönyvei és a Technikatörténeti Szemle utolsó számai után a Közlekedés- és Technikatörténeti Szemle első kötete 2018-ban jelent meg, majd ezt követően minden évben egy-egy számmal gazdagodott. 2020-ban már tematikus számmal készültünk, úgy látjuk ugyanis, hogy egy-egy téma részletesebb, több szerzővel, több tanulmánnyal feldolgozva jobban kihangsúlyozhatja intézményünk tudományos műhely-jellegét.

A régebbi lapszámainkat teljes terjedelmében, PDF-ben ingyen bocsátjuk a közönség rendelkezésére, a frissen megjelent kötetek tartalomjegyzékeit honlapunkon tesszük elérhetővé, míg a kötetet a webshopból tesszük megrendelhetővé.

A 2022-es és a 2023-as Szemle publikációs felhívása a letölthető dokumentumoknál található!

Letölthető dokumentumok