Kedves Látogatóink!

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben rendezett tervpályázati kiállításunk véget ért. A kiállítótér jelenleg átépítés alatt van, ezért 2019. szeptember 20-tól a munkálatok ideje alatt zárva tartunk.

Köszönjük megértésüket.

 

A Ganz Ábrahám és Mechwart András életét bemutató kiállítás a magyar öntödeipar két jelentős alakjának életét és munkásságát eredeti dokumentumokkal és tárgyakkal mutatja be, így állítva emléket a magyar ipar kiváló személyiségeinek.

Az öntészet történetét bemutató kiállításrész az ősi bronzöntéstől a legmodernebb technikákat öleli fel, a látogatók a csarnokban eredeti öntödei berendezéseket, valamint magyar öntészeti emlékeket ismerhetnek meg. A múzeumba látogatók a kéregöntöde eredeti gépeit és berendezéseit, a kupolókemencét, az öntőüstöt, a forgódarut és a hídmérleget tekinthetik meg, melyek az eredeti épület részét képezik.  

Szintén állandó kiállításunkhoz tartozik a 19. század művészi öntöttvas tárgyaiból létrehozott válogatás. A század öntöttvas-művességét bemutató gyűjteményben hajszálfinom öntésű, fenséges és ritka dísztárgyak mutatják be a korabeli európai művészi vasöntést. Emellett a múzeum kiállítócsarnokának galériáján 2015 óta tekinthető meg a gyenesdiási magángyűjtemény, mely túlnyomó részt páratlanul díszes öntöttvas kályhákat foglal magában.

Az állandó kiállítás kisebb-nagyobb tárgyak változatos sokaságának ad otthont: ágyúk, lámpatestek, hajózási, autós és motoros alkatrészek, vasalók, kerekek, forgólapátok és kilincsek mellett ékszereket, plaketteket és egyéb öntészeti finommunkákat tekinthetünk meg a csarnokban.

Igazi kuriózum a múzeum csarnokának elejében található „zengő öntvény” minigyűjtemény. A különböző anyagokból öntött harangok alkotta körben a látogatók maguk is megszólaltathatják a kiállított darabokat.

A múzeum épületének helyt adó park ugyancsak bővelkedik látnivalókban: vasúti kerékpárok, hajózási öntvények és a magyar öntészet kiválóságainak mellszobrait esténként pompás kandeláberek világítják meg, melyek szintén a magyar öntöde nagyszerűségét dicsérik.