A látogatás részletes szabályai megtalálhatóak a repülőgép múzeum honlapján ide kattintva!

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett elhelyezkedő Aeropark repülőgép múzeumban megtekinthető a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének szinte teljes fejlődéstörténete. A Li–2 típusú repülőgépmodelltől kezdve (mely a világ valaha gyártott egyik legsikeresebb repülőgéptípusa) egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu–154-esen át a manapság is aktív L–410-es típusig állítanak ki gépeket, melyek mellett számos repülőtéri kiszolgáló eszköz is helyet kap. A látogatás ideje alatt az érdeklődők ingyenesen igénybe vehető repülőszimulátorunk segítségével maguk is kipróbálhatják, milyen egy repülőgépet irányítani.

A szabadtéri kiállítás – több lépcsőben – a 90-es évek elején nyitotta meg kapuit, kezdetben a mai 2B terminál forgalmi előterének helyén. Folyamatosan kerültek a gyűjteménybe az utókor számára azok az ikonikus típusok, melyeket a MALÉV akkoriban vont ki a forgalomból.

2017. március 23-án kezdődött az Aeropark új helyszínének kialakítása, majd a múzeum költöztetése, így a létesítmény a korábbinál nagyobb és színvonalasabb kiállítóteret kapott. A szabadtéri múzeum a repülőtér területén eszközölt fejlesztések miatt költözött a ferihegyi felüljáró és a 4-es főút szomszédságába, így a magyar repüléstörténet jelentős repülőgéptípusai még látványosabb helyen kerülhettek kiállításra. A június végén újranyitott Aeroparkban megépült egy valósághű kifutópálya kicsinyített mása is, mely több mint 20 méter hosszú. A szabadtéri repülőmúzeumban kiállított gépek többségének tulajdonosa a Közlekedési Múzeum, a 11 légijármű mellett oldtimer repülőtéri autók is láthatók. Az új helyszínnek köszönhetően a látogatók azt is megtapasztalhatják, milyen az, ha fejük felett, kis magasságban repülnek át a 31L futópályát landolás céljából megközelítő járatok. Az Aeroparkból indulnak az egyre népszerűbb reptérlátogatások is.

 

 További információ: http://aeropark.hu/