A Lóvasút Kulturális Rendezvényközpont 2017-ben nyitotta meg kapuit, a régi lóvasúti végállomás felújított műemléki épületében. Nem is lehetne alkalmasabb helyszínen bemutatni a XII. kerület, szorosabban Zugliget közlekedéstörténetét.

A XIX. században itt közlekedett Budán elsőként omnibusz, majd lóvasút, azzal a céllal, hogy a kirándulók a városból hamarabb és kényelmesen kiérhessenek a szabadba.

A technikai fejlődés eredményeként a századfordulón már villamossal lehetett Zugligetbe utazni. A környéken működik Európa harmadik fogaskerekű vasútja, a vasútkedvelő gyerekek közreműködésével 1949-től közlekedő Gyermekvasút (korábban Úttörővasút), valamint a volt villamosvégállomástól a János hegyig közlekedő Libegő.

Az 1970-es években megszüntetett villamos helyett a Moszkva tértől Zugligetbe trolibusz járatokat terveztek, azonban maradt a villamospótló, majd állandó jellegű – napjainkban mind sűrűbb - autóbusz.

Ezt a másfél évszázadod mutatja be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Hegyvidék Helytörténeti Gyűjtemény közös kiállítása sok most először közölt fotóval, modellekkel és számos eredeti tárggyal.

 

(Fotók: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Archívum, Fortepan / Budapest Főváros Levéltára)