A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum várpalotai Vegyészeti Múzeumában szeptember 27-én időszaki kiállítás nyílt Bittera Gyula születésének 125. évfordulója alkalmából. Bittera Gyula a hazai illóolajipar kiválósága, az iparág megteremtője, nemzetközi szinten elismert képviselője volt, akit a nagyközönség leginkább onnan ismerhet, hogy a nevéhez fűződik a levendula meghonosítása hazánkban.

Már az 1920-as években felismerte az illóolajnövények hazai termesztésének és feldolgozásának a jelentőségét, valamint a magyar klíma- és talajviszonyok alkalmasságát ezen növényi kultúrák kialakításához. Jó érzékkel felismerte a gyógynövények utáni kereslet időszerűségét. Elindította az illóolajnövények iparméretű feldolgozását, az iparág hazai megteremtője volt.

Nevéhez fűződik a francia levendula meghonosítása Tihanyban. A levendula termesztésével és feldolgozásával kiváló minőségű terméket sikerült előállítania, amelyet az akkori külföldi piacokon is sikerült elismertté tennie, erről számos szaklapban, nemzetközi fórumokon lehet cikkeket találni.

A levendulán túl foglalkozott még borsosmenta, orvosi és muskotályzsálya, koriander, római kamilla termesztésével és feldolgozásával. Megszervezte a vadon termő növények (izlandi zuzmó, boróka) rendszeres begyűjtését és feldolgozását.

Felismerte, hogy a paprikamalmokban hulladékként keletkező paprikacsumában nagy mennyiségben található kapszaicin, ami a reumás betegségek kezelésében lehet hatékonyan használni. Az általa készített paprikakivonat keresett cikké vált.

Munkásságának főbb állomásai: Bölcsész diplomával középiskolai tanárként természetrajzot és zoológiát tanított. Önképző módon fejlesztette tovább kémiai és növénytani, illóolajszakirányú ismereteit, és ezáltal válhatott nemzetközi hírű szaktekintéllyé. Illóolajgyárat igazgatott, majd saját alapítású gyárat létesített, aminek szintén igazgatója is volt. Gyárában a gyógynövénykészítményeken kívül pl. egy szívgyógyszer hazai gyártásába is bekapcsolódott. A gyógynövénytermesztésben elért eredményei révén a Gyógynövénykísérleti Intézettel közösen is folytatott kutatásokat. Gyárát 1949-ben államosították. Ezután a növényolajiparban, a kozmetikai iparban, valamint a gyógynövénykutatásban tevékenykedett, növénynemesítési és agrotechnikai kérdésekkel foglalkozott. 1970. október 21-én hunyt el.