Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy 2023. november 1-én kiállításunk ZÁRVA tart. Megértésüket köszönjük.

 

Csoda, Robusta és Rakéta – annak a közlekedési eszköznek a fantázianevei, amely a legszorosabb kapcsolatban van az emberrel: az ember ereje hatja és szoros fizikai közelsége feltétele az eszköz mozgásának. Egy olyan közlekedési módról van szó, amelyről azt szoktuk mondani, hogy ha valaki egyszer megtanulta, akkor nem fogja elfelejteni.

 A Magyar Műszaki és Közlekedési és Múzeum 2023-as időszaki tárlata, - a „Bringára váltva” - az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában mutatja be sokunk kedvelt eszközét a kerékpárt, - és annak történeti, társadalmi és sporttörténeti vonatkozásait. 

Az 1500 nm-en megépített „kerékpáros történelem” egyszerre kapcsol össze a múlt megoldásaival, közlekedési szokásaival és vetíti előre a jövő innovatív terveit, a „zöld közlekedésben” rejlő lehetőségeket. A jelen tárlata pedig megmutatja a fából készült futógépektől és a velocipédektől kezdve a legmodernebb, csúcskategóriás versenykerékpárokig tárul elénk az időtlen közlekedési eszköz formavilágának és használatának átalakulása.

Az időszaki tárlat az ipari örökség helyszínébe illeszkedve három nagy területen mutatja be a kerékpárt és annak használatát. Végig követhetjük a kerékpárok térhódítását itthon és külföldön, a biciklik fejlődését és fejlesztését, a legapróbb különlegességeket és személyre szabott átalakításokat. Bepillanthatunk a biciklik tulajdonosainak sporttevékenységébe, élethelyzetekbe, találkozhatunk a kerékpáros történelem legrégibb retro és legújabb csúcskategóriás darabjaival. Megfigyelhetjük Budapest hogyan igyekszik követni az bringások elvárásait, és biztonságos kerékpáros infrastruktúrát kialakítani. Ízelítőt kaphatunk országunk tókerülő kerékpárútjaihoz: a Velencei-, a Tisza-, a Fertő-tóhoz és persze a Balatonhoz. Világkörüli kerékpáros expedíciókhoz is gyűjthet jótanácsokat, akár Baliról tekernénk Amerikába vagy éppen a Kilimandzsáróra. A kerékpáros sportolóknak és versenyzőknek is készültünk kuriózumokkal. Magángyűjtemények becses kerékpárjainak legjobbjait és a legkülönfélébb konstrukciók mutatjuk be. Bajnokok mezeit, díjait és trófeáit is megszemlélhetjük. Akiknek a Tour de Hongrie, a Tour de France vagy Giro d’Italia jut először eszébe a kerékpározásról, azoknak szintén meglepetéseket tartogatunk

A hagyományos kiállítási eszközök mellett az időszaki kiállítótérben fellelhetőek olyan kreatív, interaktív megoldások, melyek játékosan vonják be a látogatókat a felfedezésbe. Látogatóinknak olyan felejthetetlen élményt kínálunk, akár az első önálló biciklizés.

Bővebb információ és jegyvásárlás: https://azeszaki.hu/hu