1912-ben került sor a Magyar Királyi Automobil Club egyik első hivatalos megmérettetésére, a Budapest-Konstantinápoly autós versenyre. A látogatók korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek által ismerhetik meg az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt, amely a Magyar Királyi Autómobil Club (MKAC) első nagyobb nemzetközi rendezvénye volt. A futam emlékére, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereinek közreműködésével összeállított kiállítás kurátora Négyesi Pál.

A verseny a Ferenciek teréről, az MKAC székháza elől indult az Oszmán Birodalom fővárosába, Isztambulba. 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út. A versenyen helyezetteket nem hirdettek, a futamnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, így a fejlődő magyar-török baráti kapcsolatok propagálása, valamint az egyes autók működőképességének, megbízhatóságának demonstrálása.

A tárlat először 2018-ban mutatkozott be az Isztambuli Magyar Intézetben, utána a szintén isztambuli Koç Museum-ban, majd Bukarestben, Szófiában, számos bulgáriai múzeumban is látható volt, a verseny egykori helyszíneit érintve.

További információk a gulbabaalapitvany.hu honlapon.