Kiállításunk a vasút villamosításának korszakalkotó fejlődését mutatja be a mai kor kontextusában. A látogatókat egy különleges utazásra invitáljuk, melynek során a vasút történetét ismerhetik meg a 18-19. század gőzkorszakának úttörő találmányaitól kezdve egészen a jelenkor modern, villamosított mozdonyainak világáig.

George Stephenson Rocketjétől indulva a MÁV TRAXX. mozdonyig juthatunk el korunk mozdonyaihoz, többszöri átszállással. Képzeletbeli utazásunk alatt megismerkedünk a vasútvillamosítás két nagy úttörőjével is: Kandó Kálmán és Verebélӱ László életével, munkásságával és a vasúttörténetben betöltött korszakalkotó szerepével. Olaszországba is eljutunk, miközben választ kapunk a napjainkban is aktuális és kulcsszerepet játszó hatékony energiafelhasználás kérdéseire.

A vasútvillamosítás kialakulása mellett fontosnak tartottuk az előzmények bemutatását, mellyel hangsúlyozzuk az energia kérdés aktualitását, a villamos energia hasznosításának újszerű módját. A villamos vontatás megjelenésében hazánk jelentős szerepet töltött be. Ékes példája ennek a világelső észak-olaszországi valtellinai villamosítási projektre 1902-ből, melyben megkérdőjelezhetetlen szerepet töltött be a Ganz-gyár és annak munkatársai, Kandó Kálmán és Verebélӱ László. Kettejük személye tette lehetővé az első magyarországi villamosított vasútvonal (15 kV, 50 Hz) kiépítését Budapest és Hegyeshalom között, továbbá az első Magyarországon közlekedő fázisváltós Kandó-mozdonyok megépítését és közlekedését. Ezek a folyamatok tették lehetővé a magyar vasútvonalak villamosítását és a magyar ipar által gyártott villamos mozdonyok fejlődését, amelyek közül sok mind a mai napig szolgál a magyar vasútvonalakon.

Kiállításunk a napjainkban felmerülő energetikai kérdések kapcsán arra is felhívja a figyelmet, hogy a villamosvontatás alkalmazása és fejlesztése továbbra is releváns, innovatív lehetőség a kötöttpályás közlekedésben.

A kiállítást nagyméretű infógrafikák, személyes tárgyak, valamint 17 különleges járműmodell teszik teljessé, melyek közül hármat (V 42-es Ward-Leonardot, a V63-as villanymozdonyt és a Kandó-hajtásmodellt) a múzeum saját restaurátor műhelyében kollégáink restauráltak. A kiállítást a Magyar Vasúttörténeti Park szobormozodonyai egészítik ki a helyszínen.

Kiállításunk a Magyar Vasúttörténeti Park Orient csarnok 2. emeletén található.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.