Az Elektrotechnikai Gyűjtemény látványos és interaktív utazó kiállításával mindennapi használati eszközeink egyik mozgatórúgójára, az elektromosság csodálatos világára kívánja felhívni a figyelmet. 

A tárlat bemutatja a villamosság kialakulását, kiemelve az erősáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait. Megtekinthető Bláthy Ottó Titusz eredeti, több mint 110 éves fogyasztásmérője, egy világraszóló magyar találmány, a transzformátor, valamint Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolata is. A látogatók működő múlt századi eszközökkel, interaktív kísérletekkel, látványos kiállítási elemekkel betekintést kaphatnak abba a fejlődési szakaszba, mely bemutatja, hogy a felvilágosodás korának főúri szalonjaiban végzett látványos, misztikusnak tűnő kísérleteitől milyen út vezetett az emberiséget kiszolgáló villamosság gyakorlati alkalmazásán keresztül, a napjainkra jellemző tudatos környezetbarát kezdeményezésekig. Megcsodálhatják az elektron, az ionsugarak, a röntgensugarak felfedezését szolgáló kísérletek elengedhetetlen eszközét, egy 19. századi, több ezer voltos feszültség előállítására szolgáló szikrainduktor kisülését. Működtethetnek egy, az Edison áramfejlesztőkre jellemző hosszú elektromágnesekkel ellátott telefoniduktorról táplált glimmlámpát, megcsodálhatnak egy ívlámpát működés közben, s látványos fényjelenségek kíséretében egy 19. századi influenciagépet is kipróbálhatnak. A kiállítás a környezetvédelem jegyében kitér a villamos hálózatokon alkalmazott madárvédelmi eszközökre is.

A tárlat az Elektrotechnikai Gyűjtemény „Electro Magica” című állandó kiállításának utazó változata.

A kiállítás megtekinthető:

2017.10.25-től – 2018.04.30-ig, keddtől vasárnapig, 10–18 óráig. November 1-től március 31-ig csak előre bejelentkező látogatókat fogadunk, munkanapokon 10–16 óráig.