Ugrás a tartalomra

Kohászati Gyűjtemény Miskolc

 

 

 

Massa Múzeum

Kohászati Múzeum

Cím:

3517 Miskolc - Újmassa Ómassai út

3517 Miskolc - Felsőhámor, Palota u. 22.

Nyitva tartás:

ápr. 27 - okt. 28 között:

Cs - Szo | 10:00 - 16:00

V - Sze | ZÁRVA

márc. 16 - ápr. 22 között:

Sze - Szo | 10:00 - 16:00

V - K | ZÁRVA

ápr. 27 - okt. 31 között:

Cs - Szo | 10:00 - 16:00

V - Sze | ZÁRVA

(Pénztárzárás: 15:30)

Kapcsolat:
E-mail: kohaszatimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu
Telefon:  +36 46 379-375, +36 30 836 47 36 

Jegyinformáció:

Felnőtt belépőjegy: 1.000 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy (nyugdíjas, diák) 500 Ft
Csoportos felnőtt belépőjegy (legalább 10 fő együttes belépésre jogosító jegy): 600 Ft/fő
Csoportos kedvezményes belépőjegy (10 főtől): 300 Ft/fő
Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek részére): 2.000 Ft, minden további gyermek 250 Ft/fő
Tárlatvezetés* előzetes bejelentkezés alapján 20 főig: 4.000 Ft/csoport
Tárlatvezetés* előzetes bejelentkezés alapján 20 fő felett: 6.000 Ft/csoport
Tematikus múzeumi óra - osztály jegy (30 főig) 45 perc (kihelyezett program): 15.000 Ft/csoport
Komplex múzeumi óra alkotó foglalkozással 45 perc (gyűjteménylátogatásra nem jogosít): 750 Ft/fő
Múzeumpedagógiai foglalkozás (gyűjteménylátogatásra nem jogosít): 300 Ft/alkalom
* A tárlatvezetési díj megfizetése mellett a belépőjegy megváltása is szükséges.

Kedvezményes és díjtalan belépésre jogosultak

Massa Múzeum: Miskolc-Újmassa

Megközelíthetőség:

GPS: 4H7Q+79 Miskolc

A Massa Múzeum a 15. helyi buszal megközelíthető, az „Újmassa - Őskohó” megállótól mindössze egy percnyi sétára (nagyjából 100 méterre) található, de megközelíthető erdei kisvasúttal is, a „Fazola-kohó” megállóból.

A Bükk ölelte környezet már önmagában is csodás kirándulóhely. A Fazola-kohó melletti hatalmas szabadtéri terület számos érdekességet rejteget. A Massa Múzeumban a magyar nagyüzemi vasgyártás megalapítójának, Fazola Henriknek és fiának, Fazola Frigyesnek életét, valamint a diósgyőr-hámori vasgyártás első időszakát és termékeit ismerhetik meg a látogatók. A Múzeumon túl érdemes megtekinteni a közeli látnivalókat is:

Fazola-kohó
A múzeum épülete mellett emelkedik az impozáns Fazola-kohó, az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, amellyel még 1871-ig dolgoztak. Az Európa szerte is ritkaságnak számító faszenes nagyolvasztó méltán nagy érdeklődésre tart számot.

Kovácsműhely
A rekonstruált vízikerekes vasverő (hámor) környéke gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől, a hozzánk látogatók örömére.

Skanzen
A csobogó Garadna-patak túloldalán a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje vonja magára a látogatók tekintetét, itt a két rokon szakma érdekes, „óriás” eszközei tárulnak fel előttünk.

Kohászati Múzeum

Megközelíthetőség:

GPS: 4J4H+Q3 Miskolc
A Múzeum Miskolc irányából az 5. és 15. számú helyi járatú (MVK) autóbuszokkal a Felsőhámor megállótól mintegy 10 perces sétával közelíthető meg. Gépkocsival Miskolc felől Felsőhámornál a lillafüredi útról letérve érhető el. Kisvasúttal érkezőknek Lillafüred megállótól 10 perces séta Miskolc irányába. Autóbuszos csoportoknak a lillafüredi parkoló használatát ajánljuk, ahonnan rövid sétával múzeumunk elérhető.

Lillafüredtől egy karnyújtásnyira, az Anna-barlang közelében, a szép felsőhámori völgyben található az egykori Kancellária épülete, amelyben megtekinthető a Kohászati Múzeum gazdag anyagú, érdekes kiállítása. Az 1779-ben épült Kancelláriából irányították az Alsó-Magyarország legjelentősebb Vasművét, itt lakott a gyárvezető, a faktor, a helyettese a sáfár, itt voltak készáru raktárak.

A tárlaton nyomon követhetjük a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét az ókortól a XX. század végéig, továbbá a magyarországi vasgyártás történetét pedig a X. századtól. A működő modellek, makettek, diorámák, eredeti filmfelvételek szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait. Több kuriózummmal is találkozhatunk: megtalálhatóak itt a X-XII. századból származó, Imolán, illetve Kőszegfalván feltárt, eredeti körülmények között bemutatott bucakemencék, valamint az Al-Duna szabályozásánál használt, Diósgyőrben készült világhírű acélvéső. A Múzeum négy kiállító terében a kohászati iparág négy fő foglalkozási ágát, a nyersvas, -és acélgyártást, valamint a hengerlést és a kovácsolást részletesen, az öntvénygyártást, a drótgyártást, továbbá az anyagvizsgálati eljárásokat kisebb terjedelemben mutatja be.