Ugrás a tartalomra

A múzeum ma

Megújul a Közlekedési Múzeum!

2017 decemberében döntött a Kormány az új Közlekedési Múzeum helyszínéről. A döntés szerint az egykori Északi Járműjavító területén épülhet meg a Közlekedési Múzeum. A döntés szerint Budapesten, Kőbányán, az 1-es és 28-as villamosvonalak találkozásánál épülhet meg az új Közlekedési Múzeum, a MÁV korábbi Északi Járműjavítójának dízelmozdony-javító csarnokát felhasználva, annak átépítésével és bővítésével. Az előzetes tervek szerint mintegy 30 ezer négyzetméteres múzeumi épületkomplexummal a korábbi városligeti helyszínnél lényegesen nagyobb területen, a nagy járműveink kiállítására is igazán alkalmas, tágas csarnokokban valósulhat meg a Múzeum.

A Közlekedési Múzeum átmenetileg nem fogad látogatókat, de az építkezés ideje alatt is igyekszik izgalmas programokkal, időszaki kiállításokkal, kitelepülésekkel kedveskedni a nagyközönségnek, így a közlekedés iránt érdeklődők a jelenleg fennálló átmeneti helyzetben is kapcsolatba kerülhetnek gyűjteményeinkkel. A központi épület ideiglenes zárva tartása alatt tagintézményeink, valamint számos egyéb kiállítóhelyünk országszerte szünet nélkül nyitva tart frissülő állandó és időszaki kiállításokkal, így biztosítva az átmenetet a központi épület nyitásáig. Törekszünk az ideiglenes periódus minél harmonikusabb áthidalására, így a műszaki tematikájú kiállítóhelyeink nemcsak a technikatörténet, hanem a közlekedéstörténet is bemutatják – saját kiállításukhoz, gyűjtőkörükhöz kapcsolódóan. Budapesten a különleges kiállítóterekkel rendelkező, a műszaki muzeológia széles spektrumát bemutató Műszaki Tanulmánytár (pl. Ural-2 számítógép, Gömböc, csillagászati eszközök), valamint a város szívében elhelyezkedő, egykor trafóállomásként működő Elektrotechnikai Múzeum várja a műszaki és közlekedési tematika iránt érdeklődő látogatókat. Vidéken a várpalotai Thury várban működő Vegyészeti Múzeum, a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum, illetve a miskolci Kohászati Gyűjtemény fogadja a látogatókat.

Tagintézményeink mellett továbbra is jelen vagyunk kiállítóhelyeinken: a parádi Kocsimúzeum (hazánk egyik legjelentősebb fogatolt járműveit bemutató kiállítóhelye), a Földalatti Vasút Múzeum a Deák téren (mely a millenniumi földalatti felhagyott alagútszakaszában kapott helyet), a nagycenki Kisvasúti Skanzen vagy a Kossuth Múzeum Hajó csak néhány alternatíva, melyek egész évben állandó és időszaki kiállításokkal, valamint izgalmas programokkal várnak minden érdeklődőt. Kiemelkedik kiállítóhelyeink közül a 2017 júniusa óta új helyszínen, megújult elemekkel működő Aeropark, ahol a kiállított tárgyak jelentős része a Közlekedési Múzeum gyűjteményének részét képezi. Az Aeropark mellett jelentős kiállítóhelyünk a Magyar Vasúttörténeti Park, mely Közép-Európa egyik legnagyobb interaktív vasúti tematikájú emlékparkja. Az itt található vasúti emlékek, mozdonyok, személykocsik jelentős részben szintén a Közlekedési Múzeum műtárgyai.

Kiállítóhelyeinken a nyár folyamán is színvonalas múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket. Keddenként alkotó RAK-TÁR-HÁZ foglalkozások a Műszaki Tanulmánytárban, szerdánként Hajtó-Mű-Hely az Aeroparkban, csütörtökönként pedig Ganz bácsi műhelye a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben.

A kiállításokkal és programkínálatunkkal kapcsolatos további információkat honlapunkon, illetve a Közlekedési Múzeum, valamint tagintézményeink Facebook oldalán találhatnak.

https://www.facebook.com/KozlekedesiMuzeum/