Ugrás a tartalomra

Berzenkó Adrián - Rádiós magnó

Rádiós magnó

 

A lakásunkban van néhány tárgy, amit már nem használunk és valamilyen okból mégsem dobunk ki. Nehéz megválni azoktól a tárgyaktól, amelyekhez kedves emlékek, történetek kötődnek. Gyerekkoromban videómagnón játszottunk le VHS kazettákat, amelyeken rajzfilmeket, mesefilmeket néztem, illetve kis eldobható fényképezőgéppel készítettem az első fotókat.

Az elemmel is működő, hordozható, fekete Panasonic rádiós magnónk nem tudom, pontosan mikor került hozzánk, talán apukám hozta. Különlegesnek találtam a színes gombjait, tetszett a kihúzható antennája, az állomáskereső gombja, az állomások kijelzője és a lyukacsos hangszórója is.

Emlékszem, gyerekkoromban ezen a kazettás magnón hallgattunk különféle zenéket, szenteste pedig a karácsonyi dalok szóltak belőle. Így ez a műszaki berendezés az ünnep hangulatához is hozzájárult és fontos szerepet játszott a családom életében.

A zene közvetítésére a múltban sokféle eszközt használtak az emberek, pl.: fonográfot, gramofont, rádiót, lemezjátszót, szalagos és kazettás magnetofont. Később jöttek a CD- és DVD-lejátszók. A technika fejlődésével egyszerűvé és gyorssá vált a zenék letöltése és lejátszása. Manapság a fiatalok nagy része fejhallgatón vagy fülhallgatón keresztül hallgatja kedvenc zenéit a mobiltelefonjáról akár közlekedés közben is. A kazettás magnó mára már egyértelműen a múlthoz tartozik, mindenkinek mást jelent, számomra gyerekkori emlékeket idéz fel. 

Berzenkó Adrián, SZÁMALK-Szalézi, fotográfus és fotótermék-kereskedő szak, 14B, 2020.