Ugrás a tartalomra

Telik az idő...

“Tehát mi az idő?...Meg tudnád ezt nekem mondani? A teret, ugyebár, érzékszerveinkkel vesszük tudomásul, látásunkkal, tapintásunkkal. Rendben van. De melyik szervünk érzékeli az időt? Lennél szíves ezt velem közölni? No látod, most megfogtalak. De hát hogyan mérjünk valamit, amiről valójában az égvilágon semmit sem tudunk, aminek egyetlen tulajdonságát sem ismerjük? Azt mondjuk: telik az idő. Rendben van, teljék. De ahhoz, hogy megmérhessük...megállj csak! Ahhoz, hogy megmérhető legyen, ahhoz egyenletesen kellene telnie, de hol van az megírva, hogy csakugyan egyenletesen telik? A tudatunk számára nem telik egyenletesen, csak a rend kedvéért feltételezzük, hogy mégiscsak egyenletesen telik, márpedig a mértékegységeink is csak egyezményesek, már engedd meg…”

 

Részlet Thomas Mann Varázshegy című regényéből.

 

Talán ti is tapasztaltátok már, hogy különböző szituációkban másképp telik az idő – legalábbis így érzékeljük. Egy buszra várva ólomsúllyal vánszorog a percmutató, de érdekes módon a nyári szünet nagyon hamar eltelik. Az alábbi oldalon gyűjtöttük össze az MMKM múzeumpedagósuainak idővel kapcsolatos játékait, aktivitásra, gondolkodásra ösztönző felhívásait. Jó időtöltést kívánunk!

 

Ha szeretnéd megmutatni az elkészült alkotásodat és hozzájárulsz, hogy ez megjelenjen a közösségi oldalainkon is, akkor fotózd le és küldd el nekünk a muzeumpedagogia@kozlekedesimuzeum.hu e-mail címre! Kérjük, jelezd, ha szeretnéd, hogy a neveddel és az életkoroddal is jelöljük az alkotást!

Ajánljuk őket minden gyermeknek 7 éves kortól, illetve minden játékos kedvű felnőttnek.

Összegyűjtöttük a témához kapcsolódó online játékainkat is, amelyeket 8 éves kortól ajánlunk:

 

Interaktív kép - Fedezd fel az időmérés témához kapcsolódó összes tartalmat: videót, játékokat, alkotási ötleteket és tárgyfotókat is!

 A játék megnyitásához kattints ide: JÁTSZOM

Puzzle-kvíz - Válaszolj helyesen a kérdésekre, és nézd meg, mit rejt a puzzle!

 A játék megnyitásához kattints ide: JÁTSZOM