Ugrás a tartalomra

Hírek

Újabb egyedi Ikarus autóbusszal gyarapodott a Múzeum gyűjteménye!

 • 2018 december 18.

Az Ikarus 397-es az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. 1992-ben bemutatott alvázkarosszériás, távolsági illetve turista kivitelű autóbusza, amely átmenetet képez az emelt padlószintes és az emeletes autóbuszok között, s mint ilyen az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár első, úttörő kezdeményezésű kísérlete kétszintes jármű gyártása terén. Alsószintjén mindössze egy 6 fős kis tárgyaló, valamint teakonyha és toalett kapott helyet, így a köztudatban „másfél emeletes” megnevezéssel él.

Ünnepi nyitvatartás

 • 2018 december 14.

Adventi naptár

 • 2018 december 01.

Advent alkalmából karácsony eljöttéig szeretnénk meglepni titeket egy kis aprósággal.

Hóeséssel búcsúzott a Hanság Élővilága kiállítástól a Közlekedési Múzeum C50-es típusú mozdonya!

 • 2018 november 27.

Az ’50-es években a gazdasági vasutak modernizációjaként a Szállítóberendezések Gyára egy 50 lóerő teljesítményű mozdonyt tervezett. 1952-ben a gyár beszüntette a kisvasúti járművek készítését ezért– az akkor még csak a tervezőasztalon létező - mozdony gyártását a MÁV Északi Járműjavító Üzeme kezdte meg. A mozdony tervezői az Északi Járműjavítóban Helm Ödön, Szakács Gábor és Temesi Béla mérnökök voltak. A négy alaptípusban gyártott mozdonysorozatból 1952 és 1968 között közel 300 darab készült, a hagyományos járműjavítói profilba tartozó munkákkal párhuzamosan. Az elmúlt fél évszázad során a C50-es típus a hazai kisvasutak alaptípusává vált, sok helyen még ma is megtalálhatóak üzemelő példányai.

A Korbuly család történetéről indított el virtuális kiállítást a Közlekedési Múzeum

 • 2018 december 12.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az idén 125. éve született Korbuly János és hozzá kapcsolódóan a Korbuly család életművét összefoglaló virtuális kiállítást indított útjára. A kiállítás soha nem látott részletességgel mutatja be a magyar gyáripar területén elévülhetetlen érdemeket szerzett család történetén keresztül a magyar ipari örökséget. A kiállítás a múzeum honlapján elérhető és a jövőben további értékes dokumentumokkal fog gyarapodni.

Hatalmas siker volt Szófiában a Közlekedési Múzeum kiállításának megnyitója

 • 2018 december 05.

A bolgár Közlekedési, Információtechnológiai és Kommunikációs Minisztérium védnöksége alatt nyílt kiállítás a budapesti Közlekedési Múzeum anyagából a Szófiai Magyar Intézetben. A kiállítást Angel Popov miniszterhelyettes, Balázsné Harangozó Tekla nagykövet asszony, Dr. Zsigmond Gábor a Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese és Nikolay Koruderliev a bolgár veterán autóklub elnöke nyitotta meg, majd az egybegyűlteknek Dr. Négyesi Pál a múzeum muzeológusa tartott tárlatvezetést. Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója bevezetőjében hangsúlyozta az országok közötti közös kulturális örökség bemutatásának fontosságát.

A bengáli érkezése

 • 2018 november 26.

A Közlekedési Múzeum gyűjteménye több mint 30 év után újabb villamossal bővült. A Szegedről vásárolt "bengáli" a vidéki városok jellegzetes villamosa volt. Nézd meg a villamos szállításáról készült videónkat és tudj meg minél több érdekességet az FVV "házi csuklós villamos történetéről.

Alumíniumban utazunk - új időszaki kiállítás

 • 2018 november 16.

November 16-án megnyílt a Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása.

Vitézy Dávid az új Közlekedési Múzeumról

 • 2018 augusztus 23.

Kőbányán épül az új Közlekedési Múzeum - beszélgetés Legát Tiborral a Szigeten az új múzeumról

 

Ikarus 311-est vásároltunk

 • 2018 november 21.

 

Újabb értékes darabbal gyarapodott a Közlekedési Múzeum buszgyűjteménye: egy Ikarus 311-est vásároltunk.

Nemzetközi tervpályázat - kiválasztottuk a 15 pályázót

 • 2018 szeptember 25.

Lezárult az Új Közlekedési Múzeum nemzetközi tervpályázatának előminősítési szakasza: a 11 meghívott építésziroda mellett négy újabb pályázó kapott lehetőséget a megmérettetésen való részvételre. Az Északi Járműjavító területén megvalósuló, nagyszabású kulturális fejlesztésre kiírt pályázat világszerte nagy érdeklődést váltott ki, összesen 90 érvényes részvételi jelentkezés érkezett.

Bezárt a Fény és Panoráma

 • 2018 november 13.

A budaörsi repülőtér történetét bemutató időszaki kiállítás bezárt.