Ugrás a tartalomra

Hírek - Hirdetmények

Harmadik alkalommal gördültek a legendák

  • 2019 május 10.

Április 25-én rendeztük idei harmadik HajóHíd estünket a Kossuth Múzeumhajón, s vendégünket, Lovász Györgyöt, az Ikarus gyár történetét feldolgozó „Gördülő legendák” című könyv szerzőjét régi ismerősként köszönthettünk, hiszen immár harmadszor jött el rendezvényünkre.

Múltból építkező jövő

  • 2019 március 08.

2019. február 28-án az egykori Északi Járműjavító területén zajlott le a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tervpályázatának a nagyközönség számára legizgalmasabb eseménye: fény derült arra, hogy a nemzetközi versenyt követően ki tervezheti a múzeum jövőbeni otthonát. Az eseményt a helyszínen rögtönzött kiállításként Közép-Európa útjainak néhány hajdani koptatója: Ikarus-buszok, személygépkocsik, motorok és kerékpárok színesítették, előrevetítve az egykori vasúti javítóépület jövőbeni funkcióját is. A többéves munkafázist lezárva az első helyezett Diller Scofidio + Renfro építészirodának Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Vitézy Dávid, a múzeum igazgatója adták át a díjat. A DS+R a világ leginnovatívabb műhelyei közé tartozik; analitikus gondolkodásmódjuk világszínvonalú építészetet és izgalmas lehetőségeket ígér Budapestnek, a helyi tudást pedig partnerük, Noll Tamás Ybl-díjas építész és csapata, az M-Teampannon biztosítja.

Átkelő Ötletpályázat

  • 2019 március 20.

A Közlekedési Múzeum Ötletpályázata közlekedési témájú köztéri művészeti alkotások megtervezésére

Kandó Kálmán, a vasútvillamosítás atyja

  • 2019 március 26.

Első tavaszi HajóHíd estünket Kandó Kálmán emlékének szentelve március 25-én rendeztük a Kossuth Múzeumhajón. A jeles mérnök-feltaláló, akit méltán nevezhetünk a hazai vasútvillamosítás atyjának, 150 évvel ezelőtt született, vendégeink Fojtán István nyugalmazott MÁV-főtanácsos és Jeszenszky Sándor a Magyar Elektrotechnikai Múzeum egykori igazgatója voltak.

Újabb egyedi Ikarus autóbusszal gyarapodott a Múzeum gyűjteménye!

  • 2018 december 18.

Az Ikarus 397-es az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. 1992-ben bemutatott alvázkarosszériás, távolsági illetve turista kivitelű autóbusza, amely átmenetet képez az emelt padlószintes és az emeletes autóbuszok között, s mint ilyen az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár első, úttörő kezdeményezésű kísérlete kétszintes jármű gyártása terén. Alsószintjén mindössze egy 6 fős kis tárgyaló, valamint teakonyha és toalett kapott helyet, így a köztudatban „másfél emeletes” megnevezéssel él.

Hóeséssel búcsúzott a Hanság Élővilága kiállítástól a Közlekedési Múzeum C50-es típusú mozdonya!

  • 2018 november 27.

Az ’50-es években a gazdasági vasutak modernizációjaként a Szállítóberendezések Gyára egy 50 lóerő teljesítményű mozdonyt tervezett. 1952-ben a gyár beszüntette a kisvasúti járművek készítését ezért– az akkor még csak a tervezőasztalon létező - mozdony gyártását a MÁV Északi Járműjavító Üzeme kezdte meg. A mozdony tervezői az Északi Járműjavítóban Helm Ödön, Szakács Gábor és Temesi Béla mérnökök voltak. A négy alaptípusban gyártott mozdonysorozatból 1952 és 1968 között közel 300 darab készült, a hagyományos járműjavítói profilba tartozó munkákkal párhuzamosan. Az elmúlt fél évszázad során a C50-es típus a hazai kisvasutak alaptípusává vált, sok helyen még ma is megtalálhatóak üzemelő példányai.

Beszállás, indulunk! Víziók eredményhirdetés előtt a HajóHídon

  • 2019 február 01.

Február első hetében összeül a nemzetközi zsűri, hogy értékelje a beérkezett pályaműveket, egy hónapon belül pedig mindannyian láthatjuk, milyen lesz a jövő Közlekedési Múzeumának épülete. Vitézy Dávid főigazgatótól a 2019. január 30-án, a budapesti Kossuth Múzeumhajón rendezett HajóHíd közönsége megtudhatta: a beérkezett 13 pályamű az ipari örökség megőrzésére és izgalmas kortárs építészeti kiegészítésekkel való találkozására eltérő, de rengeteg jó megoldást tartogat. 

Adventi naptár

  • 2018 december 01.

Advent alkalmából karácsony eljöttéig szeretnénk meglepni titeket egy kis aprósággal.

A Korbuly család történetéről indított el virtuális kiállítást a Közlekedési Múzeum

  • 2019 március 12.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az idén 125. éve született Korbuly János és hozzá kapcsolódóan a Korbuly család életművét összefoglaló virtuális kiállítást indított útjára. A kiállítás soha nem látott részletességgel mutatja be a magyar gyáripar területén elévülhetetlen érdemeket szerzett család történetén keresztül a magyar ipari örökséget. A kiállítás a múzeum honlapján elérhető és a jövőben további értékes dokumentumokkal fog gyarapodni.