Világszabadalmak, első példányok, erőgépek...

A Műszaki Tanulmánytár Magyarország egyik legkülönösebb kiállítóhelye, mely annak ellenére tekinthető múzeumnak, hogy nem rendelkezik állandó kiállítóteremmel. Egyfajta hibrid kiállítótér ez, "látványraktár", hiszen csarnokaiban nem hagyományos értelemben vett tárlatokkal találkozhatnak a látogatók - 2006-os nyitásakor az intézmény gyakorlatilag belső raktárait tette elérhetővé, látogathatóvá a külvilág számára. 

Az első terem a könnyűiparé és a mechanikáé. 18. századi távcsövek, föld- és éggömbök, különleges optikai műszerek, egy több száz darabos óragyűjtemény, valamint a fényrögzítés-gyűjtemény kapott helyt e teremben. A polcokat vizsgálgatva és a fiókokat kihúzva igazi kincsekre bukkanhatunk.

A második teremben a számítástechnika, a híradástechnika, a vegyészet és a háztartás eszközei kaptak helyet. A gyűjteményben nyomon követhető az információs technológia változása: testközelből tekinthető meg a Magyarországon elsők között használt szobányi méretű URAL-2 számítógép, Kozma László négy szekrényből és egy iskolai asztalra épített vezérlőpultból álló monstruma, a 80-as évek aktatáska nagyságú rádiótelefonja, vagy a laptop őse, a több mint tízkilós hordozható számítógép is. A kiállított tárgyak egy része működés közben is látható; vendégeink megtapasztalhatják, hogy mire képes az első magyar kibernetikus állat, a Katica, de kipróbálhatják a mosógép prototípusát is, a tűzhelyre állítható és kézzel forgatható tisztító berendezést.

A magyar ipar gépcsodái iránt érdeklődők a harmadik teremben, a Mobileumban kalandozhatnak, ahol működés közben ismerhetik meg a gőz-, víz- és gázmeghajtású motorok fejlődéstörténetét egészen a sugárhajtóművekig.

Az érvényes járványügyi előírások szerint kiállításaink látogatása során 2022. március 7-étől kezdve nem kötelező a maszk viselése, védettségi igazolvány sem szükséges.