Ugrás a tartalomra

Tagintézményeink

Kohászati Gyűjtemény, Miskolc

Massa Múzeum: Miskolc-Újmassa

Cím: 3517 Miskolc-Újmassa, Ómassai út
Nyitva tartás:
Szabadtéri rész: 2023. április 27-től október 28-ig csütörtöktől szombatig                            10-16 óra között
Zárt részek: 2023. április 27-től október 28-ig csütörtöktől szombatig                              10-16  óra között

Az újmassai Massa Múzeumnál a gyönyörű, Bükk ölelte környezet már önmagában is csodás kirándulóhely, azonban a Fazola-kohó melletti hatalmas szabadtéri terület is további kikapcsolódási lehetőséget biztosít múzeumi látnivalóink mellett a kirándulók számára.
Massa Múzeum: A magyar nagyüzemi vasgyártás megalapítójának, Fazola Henriknek és fiának, Fazola Frigyesnek életét, valamint a diósgyőr-hámori vasgyártás első időszakát és termékeit ismerhetik meg a látogatók a múzeumban.
Fazola-kohó: A múzeum épülete mellett emelkedik az impozáns Fazola-kohó, az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, amellyel még 1871-ig dolgoztak. Az Európa szerte is ritkaságnak számító faszenes nagyolvasztó méltán nagy érdeklődésre tart számot.
Kovácsműhely: A rekonstruált vízikerekes vasverő (hámor) környéke gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől, a hozzánk látogatók örömére.
Skanzen: A csobogó Garadna-patak túloldalán a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje vonja magára a látogatók tekintetét, itt a két rokon szakma érdekes, „óriás” eszközei tárulnak fel előttünk.

Kohászati Múzeum: Miskolc-Felsőhámor

Cím: 3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 22.

Nyitva tartás:
2023. március 16-tól április 22-ig szerdától szombatig 10-16 óra között; 2023. április 27-től október 31-ig csütörtöktől szombatig 10-16 óra között (Pénztár zárás: 15:30)

Lillafüredtől egy karnyújtásnyira, az Anna-barlang közelében, a szép felsőhámori völgyben található az egykori Kancellária épülete, ahol a Kohászati Múzeum gazdag anyagú, érdekes kiállítása megtekinthető.

A múzeum felsőhámori állandó kiállítása a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét tárja elénk az ókortól a XX. század végéig, a magyarországi vasgyártás történetét pedig a X. századtól követhetjük nyomon. A működő modellek, makettek, diorámák, eredeti filmfelvételek szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait. Az állandó kiállítás több kuriózumnak is helyt ad: megtalálhatóak itt a X-XII. századból származó, Imolán, illetve Kőszegfalván feltárt, eredeti körülmények között bemutatott bucakemencék, valamint az Al-Duna szabályozásánál használt, Diósgyőrben készült világhírű acélvéső. A múzeum a négy kiállító teremben a kohászati iparág négy fő foglalkozási ágát, a nyersvas, -és acélgyártást, valamint a hengerlést és a kovácsolást részletesen, az öntvénygyártást, a drótgyártást, továbbá az anyagvizsgálati eljárásokat kisebb terjedelemben mutatja be.

 

Megközelíthetőség:

Kohászati Múzeum

GPS: 4J4H+Q3 Miskolc

A múzeum Miskolc irányából az 5. és 15. számú helyi járatú (MVK) autóbuszokkal a Felsőhámor megállótól mintegy 10 perces sétával közelíthető meg. Gépkocsival Miskolc felől Felsőhámornál a lillafüredi útról letérve érhető el. Kisvasúttal érkezőknek Lillafüred megállótól 10 perces séta Miskolc irányába. Autóbuszos csoportoknak a lillafüredi parkoló használatát ajánljuk, ahonnan rövid sétával múzeumunk elérhető.

Massa Múzeum

GPS: 4H7Q+79 Miskolc

A Massa Múzeum a 15. helyi buszal megközelíthető, az „Újmassa - Őskohó” megállótól mindössze egy percnyi sétára (nagyjából 100 méterre) található, de megközelíthető erdei kisvasúttal is, a „Fazola-kohó” megállóból.

Kohászati Gyűjtemény, Miskolc

Kapcsolat

Massa Múzeum: 3517 Miskolc-Újmassa Ómassai út; Kohászati Múzeum: 3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 22.

e-mail: kohaszatimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu

Telefon: (+36-46) 379-375, (+36-30) 836 47 36

Massa Múzeum: 2023. április 27-től október 28-ig csütörtöktől szombatig 10-16 óra között.
Kohászati Múezum: 2023. március 16-tól április 22-ig szerdától szombatig 10-16 óra között; április 27-től október 31-ig csütörtöktől szombatig 10-16 óra között

Közösségi média

Facebook